Новини

Через пандемію 42 тисячі дітей з інтернатних закладів повернули до родин

Координацію зі службами, які відповідають за добробут дітей на місцях, поки не налогодили.

Через пандемію коронавірусу 42 тисячі дітей в Україні повернули з інтернатів додому, не перевіривши тамтешніх умов проживання.

Про це повідомили у благодійній організації «СОС Дитячі містечка Україна»:

«Нам стало відомо, що через епідемію зі шкіл-інтернатів, будинків дитини, центрів соціально-психологічної реабілітації додому було повернуто 42 000 дітей, частина з яких – діти з інвалідністю. Але перевірка наявности сприятливих умов перебування дітей у власних родинах, у які повертаються діти, належним чином здійснена не була».

Так, благодійники звернулися до Кабінету Міністрів України, Міністерства соціальної політики, Міністерства освіти та науки та уповноваженого з прав дитини Миколи Кулеби через поставлення під ризик дітей, яких без підготовчих дій повернули до вразливих родин.

Представники організації також зазначили, що досі не налагоджено зв’язок зі службами, що відповідають за добробут дітей на місцях.

В організації наголошують, що фахівці з соціальної роботи та служб у справах дітей не забезпечені засобами індивідуального захисту, транспортом і зв’язком, тому важче відстежувати фактори, які можуть призвести до зараження дитини або жорстокого поводження батьків із власними дітьми.

Організація закликала владу створити комісію щодо вивчення цієї ситуації та дослідити, хто та на яких підставах ухвалив рішення, що «наразило 42 тисячі дітей на потенційний ризик занедбання, жорстокого поводження, втрати доступу до навчання тощо».

Також благодійники звернулися до державних адміністрацій та територіальних громад із проханням оцінити потреби родин, вивчити стан сімей, у які повернулися діти, та надати необхідні соціальні послуги родинам із дітьми, що перебувають у складних життєвих обставинах.

Коментарі