Інтерв'ю

Міський бюджет Чернівців і бізнес в умовах карантину. Інтерв’ю з Віталієм Гавришем

Про підтримку бізнесу, оптимізацію міського бюджету та вихід із карантину

Віталій Гавриш — директор Департаменту розвитку Чернівецької міської ради.

У рамках проєкту #ShpaltaTalks  Віталій Гавриш розповів про скасування плати за оренду комунальних приміщень, роботу магазинів без терміналів та поділився роздумами щодо майбутнього після пандемії.

Як місцева влада підтримує підприємців

У межах своїх повноважень міська влада зробила майже все, що могла. Ухвалили рішення скасувати плату за оренду комунальних приміщень від 16 березня до 3 квітня (бо коли вирішували, карантин діяв до 3 квітня). Процедура відбувається за зверненням орендаря. Плата за комунальні послуги залишається. Ми скорегуємо рішення на термін дії карантину, оскільки його продовжили до 24 квітня.

У цьому ж рішенні ми рекомендували орендарям зменшити орендну плату хоча б на ту частку, на яку вони можуть, за домовленістю. Так само і на комунальних ринках (Калинівському і Газкомплектприладу): тим, хто не користується під час карантину своїми торговими площами, не нараховуватимуть плату за торговельні місця. Газкомплектприлад апріорі не працює, тому що ринки мають право торгувати лише продуктовими товарами, яких там немає.

Наскільки це великі втрати для міського бюджету, залежить від кількости заяв тих, хто не здійснюватиме торгівлю. Якщо ми говоримо про Калинівський ринок, то спершу варто було б говорити, скільки він втратить коштів, зокрема для свого бюджету розвитку, бо поки що підприємство не розвиватиметься. Наприклад, не покращать систему пожежогасіння, що планували цьогоріч. Якщо говорити про оренду, то за місяць вона складала до трьох мільйонів гривень з усіх приміщень, які здаємо. На сьогодні отримали десь 250 заяв про несплату оренди. Їх написати досить просто. Можна надсилати нам на електронну пошту ([email protected]), ми ці заяви будемо приймати ще два місяці, до кінця травня.

Що міська рада могла би ще зробити для підприємців під час карантину?

Ми можемо певні податки скасувати тільки зараз, коли Верховна Рада внесла зміни і дозволила міським радам це зробити. Тому всі зміни, які ми вносимо щодо місцевих податків, почнуть діяти наступного року. А все, що ми ухвалили б, не може законно діяти цьогоріч. Ми мали такий гіркий досвід, коли зменшували єдиний податок на 50%. Оскільки зараз парламент врегулював це законом, то теоретично можна буде ухвалити рішення щодо зменшення єдиного податку. Але тут варто говорити про системний підхід: з самого початку треба було визначати підприємства, які можуть і не можуть працювати, до яких вносити чи не вносити обмеження. Адже ми наповнюємо бюджет за допомогою цих підприємств, дозволяючи їм працювати за умов щодо санобробки, дистанції черг, наявности маскового режиму. Як бачимо, Кабмін ухвалив останню постанову лише з 2 квітня, де передбачив ширший перелік, ніж це було на початку.

Оптимізація видатків міського бюджету і координація роботи

Міська рада фінансує тільки першочергові видатки, пов’язані з ліквідацією і боротьбою з коронавірусом, інших видатків немає. Ми заморозили всі програми. Все, що було до 1 квітня, позакривали. На сьогодні нічого не фінансують у міськраді з неважливих або неактуальних питань. Через виконавчий комітет ми можемо здійснювати перерозподіл уже наявних коштів, усередині департаменту можна ними керувати. І, наскільки мені відомо, першочергово передбачили кошти лікарням, поліклінікам на засоби захисту і на апарати ШВЛ, і за це депутати проголосували у березні. Майже всі капітальні ремонти призупинили, ті, які були на етапі завершення, доробили. У довгу шухляду відклали багато об’єктів інфраструктури, тобто ремонти доріг, оскільки невідомо, скільки часу, сил і ресурсів витратимо на подолання кризи через коронавірус. Тільки після закінчення цього періоду ми побачимо, скільки коштів залишилося у бюджеті

Буде неправильно, якщо я зараз казатиму, скільки коштів ми не отримаємо, адже я не володію абсолютною інформацією. Наразі є велика проблема. Бо ті люди, які не володіють інформацією, намагаються багато чого розповідати, і це створює певну паніку. Тому що кожен говорить зі свого боку. Це стосується і місцевого самоврядування. Тобто кожен працює у своєму невеликому середовищі, виконує своє завдання, але цілої картини не бачить. Можливо, один лише міський голова знає, можливо, медики, але напевне навіть вони не бачать, тому що, на жаль, на цих комісіях з ТЕБ і НС не йде якесь обговорення, а ми вирішуємо певні питання, роздаємо завдання керівникам структурних підрозділів щодо їх вивчення, виконання певних заходів, але якоїсь чіткої ясної координації немає. Кожен працює на межі можливостей з тими завданнями, які на нього покладені. Але немає координації, ми достеменно не володіємо інформацією, як, наприклад, охорона здоров’я або інші підрозділи. Десь робота переплітається, робимо зайві рухи.

З березня розглядали питання щодо кількости чиновників, які працюють у міській раді. І кожен керівник зобов’язаний був оцінити ситуацію щодо роботи. Десь є підрозділи: та ж освіта і культура – вони фактично не працюють. Я впевнений, що більшість їхніх працівників пішли чи у відпустку, чи, можливо, на дистанційну роботу. Майже половина нашого департаменту у відпустці. Тому що такої кількости заяв, обсягу роботи немає. Але зараз ми розробляємо нове положення про оренду приміщень. Частину робіт із контролю поклали на нас, цілий відділ працює фактично на виїздах, майже щодня ми здійснюємо контроль за заходами, які ухвалив Кабмін. Ми їздимо по підприємствах, перевіряємо дотримання санітарних умов, маскового режиму на ринках і в супермаркетах. Ми не штрафуємо нікого, хоча виконком дав такі повноваження, –все ж це швидше функції поліції й управління контролю за благоустроєм.

Про дозвіл працювати магазинам лише з безготівковим розрахунком

Про це рішення з Департаментом розвитку не радилися. Я не в курсі цієї ситуації. На міській комісії по ТЕБ і НС це питання порушили, і комісія ухвалила рішення рекомендувати всім розраховуватися через термінал. Інші можуть працювати так, як і раніше. Тут ринок сам регулюватиме ту чи іншу діяльність. Наприклад, я більше 2-3 років розраховуюся через смартфон, але іноді і готівкою.
Встановити термінал не так просто. Це не відкрити рахунок у банку. Треба надати перелік документів, є вимоги, які встановлює банк для терміналу. Це можливо, але не від сьогодні на завтра. Тобто, якщо ви зателефонуєте в банк, який вас обслуговує, і скажете, що на завтра вам треба термінал, вам його не привезуть, такого немає. Це певна процедура, пакет документів, звернення до банку, виїзд фахівців – це непросто, але реально. Я б закликав підприємців, якщо можливо, встановлювати термінали. Але якщо їх не буде, це не стане приводом для того, щоб цей заклад закрити.

Про вихід із карантину

Загальні заходи щодо обробки приміщень, пересування, відстані, можливо, залишаться, але по-трошки бізнес почне працювати після 24 квітня. Будьмо відвертими: не можуть люди, які торгують одягом на Калинівському, три місяці нічого не робити. Все одно треба якось виходити, механізми відкриття треба робити. Ми не живемо у країні з такою економікою, коли люди можуть собі зробити тривалі запаси або мають гарантії від держави. У нас більшість живе від зарплати до зарплати. І краще це врегулювати на законодавчому рівні, ніж люди почнуть самі шукати вихід із ситуації. Тому що неможливо залишатися вдома, коли сім’я голодна. Я це розумію і підтримую, щоб заходи відповідали тій ситуації, яка відбувається у державі. Всі ті люди, які працювали, – це все сплата ПДФО (податок на доходи фізичних осіб, – авт.). Якщо підприємства працюватимуть на мінімумах, бюджет не наповниться. Доведеться звертатися до меценатів через те, що просто грошей немає, – аби допомагали вийти з кризи. Тоді доведеться не просто йти у відпустки за свій рахунок, а скорочувати штат не лише міськради, а й інших держаустанов. У всіх гроші закінчуються.

Як зміниться підхід до роботи після пандемії

Впевнений, що багатьох людей ця ситуація підштовхне працювати по-іншому. Стане популярнішою електронна комерція і доставка товарів додому. Мабуть, багато підприємців оптимізують процеси, скоротять витрати. Гадаю, що ті, хто працював неофіційно, задумаються над офіційним працевлаштуванням, тому треба робити висновки і брати плюси. Десь, можливо, і не варто стільки працювати, гнатися за прибутком. Більше приділяти часу сім’ї, собі. Хотів би, щоб і для нас це стало культурою. Ми живемо у дуже швидкому темпі, і десь уже не встигаємо самі за собою. Теоретично, хтось буде переживати, що це може повторитися, думатимуть, як діяти у такій ситуації у майбутньому. Хтось буде акумулювати кошти, а це не найкращий момент, бо гроші вийдуть із реальної економіки. Більше будуть заощаджувати. Думаю, ця ситуація змінить думки і пересічних громадян, і підприємців.

 

Фото Володимира Гуцула

Коментарі