Новини

Другий етап медичної реформи: як це вплине на лікарні Чернівецької області

На Буковині є 47 медичних закладів, які стали комунальними неприбутковими підприємствами та уклали договори з Національною службою здоров’я України на 218 пакетів послуг.

1 квітня в Україні стартував другий етап медичної реформи, який має змінити систему роботи медзакладів вторинного і третинного рівнів.

Про це у своєму відеозверненні повідомила заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак.

До медичних установ вторинного і третинного рівнів належать лікарні, що надають спеціалізовані послуги: оперативні втручання, допомогу під час інфарктів, інсультів, травм, онкологічних хвороб та різних патологічних станів, вагітности, допомагають відновлюватися після хвороб тощо.

Тепер у лікарнях діятиме принцип, за яким уже працюють сімейні лікарі – «гроші йдуть за пацієнтом». Тобто Національна служба здоров’я України платитиме медичним закладам за лікування пацієнтів.

Як розповіла заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак, на Буковині є 47 медустанов, які стали комунальними неприбутковими підприємствами та уклали договори з Національною службою здоров’я України на 218 пакетів послуг.

Деякі заклади тепер надаватимуть стаціонарну паліативну медичну допомогу, яку раніше хворі в області не могли отримати.

«Завдяки медичній реформі окремі медичні заклади отримають більше грошей, ніж торік. Так, обсяг фінансування онкологічного диспансеру зросте на 39 мільйонів гривень, лікарень швидкої допомоги – на 24 мільйони, а обласної клінічної лікарні – на 35 мільйонів. Водночас є заклади, яким коштів від Національної служби здоров’я буде недостатньо. Тож нам потрібно скоригувати їхній фінансовий план так, аби працівникам не довелося зменшувати платню. Мова йде зокрема про протитуберкульозний диспансер», – пояснила заступниця голови Чернівецької ОДА.

Гусак додала, цьогоріч добре фінансуватимуть більшість центральних районних лікарень. Також упродовж 2020 року триватиме ремонт приймальних відділень у опорних медичних закладах.

Коментарі