Новини

Дев’ять індивідуальних залів та дві сучасні операційні. У Чернівцях відкрили перинатальний центр

Медична установа тимчасово буде слугувати резервною госпітальною базою для хворих на COVID-19.

1 квітня у Чернівцях відкрили обласний перинатальний центр. У ньому прийматимуть пологи, концентруватимуться на патологіях, пов’язаних із вагітністю, та допомогати за доглядом із новонародженими дітьми. Донині Чернівецька область була одним із регіонів України, де не було подібного медичного закладу.

Як пояснив заступник директора перинатального центру з медичної частини Василь Ринжук, різниця між пологовим будинком та перинатальним центром у тому, що в останньому можна отримати консультацію щодо патологій.

«Перинатальний центр надає відповідну допомогу жінкам із патологією. Тобто жінки Чернівецької області зможуть отримати консультації щодо проблем під час вагітности або допомогу з новонародженими, які мають певні медичні відхилення. Взагалі робота у центрі націлена на патологію, яка виникає під час вагітности, на пологи та неонатальний (від народження дитини і до повних 28 днів життя, – авт.) період. Це врятує більше життів», – пояснює Василь Ринжук.  

Проте у зв’язку з епідеміологічною ситуацією в Україні відкритий перинатальний центр тимчасово буде слугувати резервною госпітальною базою для хворих на COVID-19. Про це заявив на відкритті медичного закладу голова ОДА Сергій Осачук:

«Ми в умовах наростаючої чисельности інфікованих на коронавірус у Чернівецькій області, звичайно, розробляємо план додаткових площ на можливу критичну кількість хворих. Головними базами залишаються обласна клінічна лікарня та міська лікарня №1, але може так статися, що цих палат буде замало. Тому ми вирішили, що до закінчення карантинних обмежень, до моменту, коли ми будемо мати підтверджений спад пандемії, перинатальний центр залишається як резерв для розгортання додаткової госпітальної бази. Це надто далека перспектива, але ми мусимо про це дбати», – пояснює голова ОДА.

У перинатальному центрі встановили сучасну техніку, яка відповідає вимогам роботи у медичній установі. Весь колектив закладу перевели з міського клінічного полового будинку, тим самим зберігши робочі місця людей. Одночасно у центрі можуть народжувати дев’ять жінок. Про це у коментарі «Шпальті» розповів генеральний директор медустанови Дмитро Манчуленко:

«У перинатальному центрі є дев’ять індивідуальних залів, тобто одночасно приймати пологи можна у дев’ятьох жінок. Окрім того, є дві сучасні операційні, тридцять шість ліжок у відділенні патології і тридцять шість – у післяпологовому відділенні. Наразі це найсучасніший медичний заклад на Буковині», – розповідає Дмитро Манчуленко.

Всередину приміщення журналістів не впустили через карантинні обмеження, проте Сергій Осачук запевнив, що там «дизайн та оснащення не гірші за європейські».

Нагадаємо, перинатальний центр почали реконструювати з 2012 року. Ремонт приміщення тривав сім років і коштував 159 мільйонів гривень.

Фото Вадима Германа

Коментарі