Новини

Застрягли між країнами: перевізники влаштували мирний мітинг на українсько-румунському кордоні

Мета акції – привернути увагу до українських водіїв, які застрягли на кордоні з Туреччиною.

Із 29 березня українські фірми перевізників почали влаштовувати мирні мітинги біля пункту пропуску «Порубне». Мета цієї акції – привернути увагу до українських водіїв, які застрягли на кордоні з Туреччиною. Як зазначають представники транспортних фірм, наших громадян тримають на карантині у Болгарії без права на виїзд.

Ще 21 березня Туреччина закрила кордони з Грецією та Болгарією на в’їзд та виїзд. Громадяни, які відвідували держави зі списку МВС Турецької Республіки, останні чотирнадцять днів не зможуть перетнути кордон країни. У цьому переліку шістдесят три держави, серед них Україна. Всіх водіїв вантажівок із цих країн перемістять у карантин на чотирнадцять днів у прикордонних пунктах перед в’їздом до Туреччини.

«Від Посольства України в Турецькій Республіці надійшла інформація, що сухопутні та залізничні пункти пропуску через кордон із Грецією та Болгарією будуть закриті з 21.03.2020 як на в’їзд, так і на виїзд», – ідеться у повідомленні Міністерства інфраструктури України.

Марина Здебська, представниця фірми перевізника, розповіла, що мітинг проводять насамперед заради сімей водіїв та збереження їхнього здоров’я:

«Наші водії у Болгарії, на території аеропорту, куди їх «загнали» більше трьох діб тому. Вони там без їжі, води та засобів особистої гігієни. Умови для життя неможливі. Харчування привозить Червоний Хрест, а замість питної води дають лише технічну. Хлопці у важкому моральну стані вже десять діб», – розповідає Марина Здебська.

Також учасниця акції зазначає, що за всі ці десять днів водіям не міряли температуру та не проводили медичний огляд. Мітингувальники зверталися до Українського консульства в Туреччині та до влади України, проте поки змін немає.

Крім того, у водіїв через вимушений карантин почалися проблеми з документами на вантаж:

«У нас підписані зовнішньо-економічні контракти. Транзитні декларації прострочені. Клієнти не готові розмитнити ще раз вантаж, адже потрібно заплатити державне мито на 20 відсотків від суми інвойсу (рахунок на перелік товарів і послуг, – авт.). Це форс-мажор, і ми не знаємо, що нам робити», – пояснює Марина Здебська.

Валентин Дячук, представник транспортної компанії, розповів, що перевізники проводять акцію також із ціллю створити аналогічні умови для турецьких перевізників, аби вони не заїжджали на територію України, поки українські транспортні компанії не зможуть спокійно перетинати кордон Туреччини.

«Наших водіїв туди не пускають, а турецькі перевізники у нас їздять спокійно. Це називається «однобокий вірус». У Туреччині таке рішення пояснюють тим, що у нас спалах короновірусу. Але своїх водіїв вони відправляють до нас», – обурюється Валентин.

Варто зазначити, що офіційно підтверджених випадків COVID-19 у Турецькій Республіці (станом на 30.03.) – 10 827. Учасники акції заявили, що вони будуть стояти біля кордону цілодобово, допоки питання з перевезенням не буде вирішено.

Зі слів водіїв, які наразі перебувають у Болгарії, на територію аеропорту їх запустили, проте виїзд заблокували. Групи вантажівок стоять на відстані одна від одної. Як зазначають водії, там лише два біотуалети на всіх та жодних засобів комунікації.

 

Фото Олександра Білоуса

Коментарі