Новини

В Україні відбувся перший онлайн-мітинг щодо скрутного становища української культури

«Навіть зараз, в умовах карантину, ми маємо показати, що нас багато і ми не дозволимо знищити українську культуру».

Через оголошення в державі надзвичайної ситуації українські культурні інституції опинилися у несприятливих умовах — через скасування всіх масових заходів існує загроза занепаду культури, втрати талановитих творців та менеджерів.

27 березня Українська кіноакадемія організувала перший в Україні онлайн-мітинг «Ні – знищенню культури!». Організатори виступили проти урізання фінансування культури. Через карантин мітинг влаштували у форматі zoom-конференції.

Основна частина зустрічі відбувалася на платформі Zoom, але оскільки технічні обмеження дозволяють приєднатися лише 1000 особам, інші долучалися до паралельного стріму у фейсбуку.

«Навіть зараз, в умовах карантину, ми маємо показати, що нас багато і ми не дозволимо знищити українську культуру», – кажуть організатори.

Скріншот The Village

Учасникам мітингу пропонували підготувати аркуш паперу з гаслом «Ні – знищенню культури!».

Чернівецький письменник та куратор формації «Лабораторія культури» Андрій Тужиков теж приєднався до мережевого пікету. «Шпальта» поцікавилася думкою Андрія щодо ситуації, яка розгорнулася навколо української культури:

«Перш за все я хотів дізнатися та, якщо можливо, долучитися до вирішення цього непорозуміння. Адже пандемія колись закінчиться, а культура повинна функціонувати. Поки інші країни чинять навпаки: дотують креативну економіку, адже вона найбільш беззахисна перед економічною кризою, у нас вирішили діяти совковим методом: пустити під ніж усе, що не має чітко вимірюваного результату: культуру, науку, освіту – те, що не можна з’їсти або швидко продати. Такі дії не лише не припустимі, бо роблять нас споживачем, а не виробником культурного продукту (левова частка цього імпорту може становити російський культурний продукт), а й залишають багатьох митців без можливости творчої реалізації».

Письменник каже, що скорочувати бюджет на культурі — не вихід:

«Я розумію, що нас очікує великий бюджетний дефіцит, помножений на зниження темпу зростання економіки, але цей спосіб реструктуризації бюджету можна було вигадати у кращий спосіб: скорочення витрат на держапарат, не дотувати деякі монополії, провести аудити роботи держпідприємств і на підставі цього вносити зміни. Натомість бачимо поспішне рішення, яке може вплинути на проєкт «держава Україна» загалом дуже негативно».

Нагадаємо, 25 березня Український культурний фонд спільно з Українським інститутом книги, Мистецьким арсеналом, Ukrainian Institute та Національним центром Олександра Довженка звернулися до Кабінету Міністрів України щодо надзвичайної ситуації, яка складається у сфері культури через поширення пандемії.

 

Коментарі