Новини

У Чернівецькій області не вистачає донорів: які групи крови потрібно найбільше

Медики переконують, якщо дотримуватися всіх правил, здавати кров цілком безпечно.

Через Covid-19 в Україні критично зменшилася кількість донорів. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Найдефіцитнішими є Одеська, Черкаська, Чернігівська та Закарпатська області.

На Буковині ситуація теж нестабільна — запаси крови закінчуються, а кількість донорів зменшилася в рази. Про це журналістам «Шпальти» повідомили у Чернівецькому обласному центрі служби крови.

Основною причиною нестачі донорів є введення у державі загальнонаціонального карантину через поширення коронавірусної інфекції, розповідає виконувачка обов’язків генеральної директорки Чернівецького обласного центру служби крови Анжеліка Каланча:

«Кількість донорів значно зменшилася. Зрозуміло, що люди хвилюються за власне здоров’я, до того ж, через карантин стали менше виходити з домівок».

За її словами, проблемою також є те, що донорам нічим дістатися до центру служби крови. Проте невдовзі це питання мають вирішити.

«Транспорт не працює, тому донорам стало проблематичніше діставатися. Питання транспорту ми обговорили з мером Олексієм Каспруком, тому за вихідні сподіваємося вирішити цю проблему», — каже Анжеліка Каланча.

Зараз центр потребує оновлення всіх груп крови, проте найпотрібнішими залишаються друга, третя, четверта та друга негативна.

Режим роботи у центрі служби крови дещо змінили — відповідно до вимог карантину: відстань між донорами повинна складати не менше 2 метрів, донору дають маску та дезінфікують руки.

Медики переконують, якщо дотримуватися всіх правил, здавати кров цілком безпечно.

Коментарі