Новини

Міську лікарню №1 перелаштували на госпітальну базу для хворих на COVID-19. Фоторепортаж

Госпітальна база розрахована на стаціонарне лікування чернівчан, проте у разі невідкладної медичної допомоги до лікарні можуть звертатися жителі області

Міська лікарня №1 стала госпітальною базою для інфікованих COVID-19 у Чернівцях. З 23 березня медустанова почала приймати чернівчан із підозрою та уражених короновірусом. Виконувачка обов’язків керівника управління забезпечення медичного обслуговування у сфері охорони здоров’я міськради Галини Бовкун розповіла, чому обрали саме цей заклад.

«Оскільки у власності територіальної громади міста немає інфекційних стаціонарів та відповідних відділень, ми обрали міську лікарню №1. Вибір саме цього медзакладу як базового ґрунтувався на наявності централізованої подачі кисню, оскільки для лікування важких форм дихальної патології необхідна дотація кисню. Процес перепрофілізації тривав два тижні. Необхідно було сумісно з Департаментом охорони здоров’я перерозподілити потоки пацієнтів із ЛОР, офтальмологічною, неврологічною патологіями. Разом із фахівцями лабораторного центру ми опрацювали маршрути пацієнта по лікарні. Крім того, у штат лікарні додатково введені посади фахівців-інфекціоністів», – пояснює Галина Бовкун.

Кожне відділення лікарні поділили на дві зони: червону та жовту. Жовта — пневномнія, інші хвороби дихальних шляхів. Червона — коронавірус. Чотири з п’яти поверхів лікарні наразі використовують для ізоляції пацієнтів, а п’ятий – відділ, який тепер займається суто інтенсивною терапією важкохворих.

«Госпітальна база готова прийняти на лікування 50 пацієнтів із розрахунку одна палата – один пацієнт, але відповідно до чинних нормативів, за погіршення епідситуації можлива когортна ізоляція пацієнтів, і можна говорити про більшу кількість хворих. У реанімаційному відділенні на п’ятому поверсі готові 10 апаратів ШВЛ, один із яких надала в користування медична фірма. У лікарні також є засоби індивідуального захисту для персоналу, але цей запас потребує постійного поповнення, особливо це стосується ізоляційних костюмів», — каже Галина Бовкун

Госпітальна база розрахована на стаціонарне лікування чернівчан, проте, запевняє пані Галина, у разі необхідности невідкладної медичної допомоги до лікарні можуть звертатися жителі району чи області. Також у закладі тимчасові нововведення:

«У лікарні, крім того, передбачена територія для проживання співробітників, які працюють вахтовим методом. Забезпечено безкоштовне харчування. Тут працюють кваліфіковані кадри, гарний і дружній колектив», – розповідає Галина Бовкун.

Завідувач відділення анестезіології Дмитро Білоус розповів, що в лікарню пацієнти поступатимуть за направленням сімейного лікаря або їх буде привозити швидка.

« Мова йде про ускладнення дихальних шляхів, про пневмонію або нестабільний стан. Людину доставляють на приймальний покій, там чергує інфекціоніст і визначає, у яку зону його відправити. Пацієнт може перебувати у зоні з підозрою або позитивним результатом на COVID-19 – червона зона. Звичайні хронічні захворювання легеневої системи – жовта. Важкість стану ми оцінюємо за загальноприйнятими показниками, здебільшого це стосується дихальної недостатности, частоти дихання, порушення свідомости чи низького артеріального тиску», – пояснює лікар.

У червону зону відділення анестезіології потраплятимуть пацієнти з Covid-19 у важкому стані. Тут здійснюватимуть інтенсивну терапію.

«Якщо розуміємо, що стан хворого погіршується навіть у межах стаціонару, то ми готові госпіталізувати його у відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії. Воно працює на всю лікарню, наші ліжка не входять у ліжковий фонд стаціонару – дванадцять місць для надзвичайно важких пацієнтів. У нас готові дев’ять апаратів ШВЛ та три – у ремонті, які теж днями маємо отримати. Ми також замовили ще одинадцять апаратів, два з яких транспортного класу, п’ять – середнього і чотири – експерт класу. Ми готові надавати допомогу. Проте варто завжди нагадувати, що потрібно самоізолюватися, зменшити контакт із людьми, а у випадку погіршення стану телефонувати лікареві чи на швидку допомогу», – зазначає Дмитро Білоус.

 

Фото управління забезпечення медичного обслуговування у сфері охорони здоров’я Чернівецької міської ради

 

Коментарі