Репортаж

За ситуацією спостерігають із дрона. Як живуть у населеному пункті на Буковині, де зафіксували 4 випадки коронавірусу

Біля магазинів черги, патрулюють мобільні групи, а в амбулаторії усе дезінфікують.

Смт Лужани – одне з населених пунктів на Буковині, де зафіксували інфікування коронавірусом уже чотирьох осіб. Які заходи проводять у селищі, аби протидіяти розповсюдженню інфекції, та як усе працює, читайте у нашому матеріалі. 

Станом на 23 березня у селищі відомо лише про один лабораторно підтверджений випадок коронавірусу. Чоловіка госпіталізували до інфекційного відділення Чернівецької обласної клінічної лікарні ще у четвер, 19 березня. У Лужанах почали діяти жорсткіші правила щодо перебування кількости осіб у магазинах. А з 22 березня почали чергувати мобільні групи, огляд території громади здійснюють із допомогою дрона, людей закликали не виходити без причини на вулиці та не утворювати групи біля магазинів.

Як повідомив у коментарі «Шпальті» заступник голови комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ і НС) Мамаївської сільської ради Микола Бучацький, у селищі, як і в країні загалом, заборонили роботу закладів громадського харчування, зокрема кафе та ресторанів. Закриті всі магазини, крім продуктових. Запровадили обмеження щодо перебування кількости осіб у крамниці. Так, в одній одночасно може перебувати одна людина (з розрахунку одна особа на 20 кв м).

«Виділили на комісії ТЕБ і НС 50 тисяч гривень на закупівлю засобів медичного захисту та дезінфекційних речовин. Коли підтвердився випадок захворювання, у суботу, 21 березня, виділили додатково ще 100 тисяч гривень на закупівлю медичних та дезінфекційних речовин. Розподілили ці засоби екстреній медичній допомозі, яка базується у Лужанах, та Кіцманській ЦРЛ», – зазначив Микола Бучацький.

За його словами, також тут створили сім мобільних груп, до яких входять працівники Мамаївської ОТГ.

Фото Миколи Бучацького

«Ми виїхали в населені пункти, у Лужанах перевіряємо, чи дотримуються обмеження кількости осіб у магазинах, чи закриті всі заклади громадського харчування. Попереджаємо мешканців про те, щоб не виходили без потреби на вулиці, якщо можливо, сиділи вдома. З’ясовуємо, чи люди не прибули з-за кордону. Попереджаємо про двотижневий карантин. У всі заклади відтепер повинні заходити тільки в масках. Просимо дотримуватися дистанції у черзі», – каже Микола Бучацький.

У селищі є інновація – запустили над територією дрон. Зробили це за ініціативою голови ОТГ, аби відстежувати місця, де є скупчення людей.

Щоб перевірити, як виконують ці заходи, йдемо у центр селища, де зосереджено більшість магазинів. Дорогою зустрічаємо декілька автомобілів. У парку селища, де є дитячий майданчик із гойдалками та гірками, порожньо.

У центрі біля магазину – невеличка черга, декілька людей очікують під крамницею. Кажуть, чекати доводиться не довго – до 15 хвилин. Усі скуповуються швидко.

Біля іншого магазину також черга –  шестеро людей. Поруч із входом – банкомат, сюди теж підходять по одному.

Продавчиня одного з магазинів каже, що пускають усередину по одній людині. Покупцеві потрібно приблизно п’ять хвилин.

«Ажіотажу немає, ніхто не скуповується на місяць. Беруть 1-2 пачки рису чи гречки. Паніки серед населення немає. У перші дні люди обурювалися, не хотіли одягати маски, а тепер, вочевидь, звикли. Всі приходять у масках», — каже жінка.

Працює у селі також відділення «Нової пошти». Під будівлею теж чекає своєї черги одна людина.

Далі йдемо до амбулаторії сімейної медицини, де обслуговують мешканців Лужан. Це старе приміщення, в якому раніше працювала поліклініка.

У коридорі амбулаторії не зустріли жодного пацієнта. Заходимо до кабінету сімейної лікарки. Вона у захисній масці та рукавичках, консультує телефоном пацієнта.

«Сьогодні був пацієнт, якому потрібний лікарняний. Я його оглянула, послухала. Чоловік здав аналізи. Багатьох пацієнтів намагаємося консультувати телефоном. Нині працювати стало важче, тепер з усіма проблемами йдуть до сімейного лікаря. Але діють обмеження, вузькі спеціалісти не консультують на розширені аналізи та додаткові методи обстеження не скеруєш, на рентген направляємо лише за крайньої необхідности», — каже лікарка.

За її словами, кількість пацієнтів не зросла, не змінилася також і кількість захворювань із ГРВІ. Але працюють лікарі і на вихідних.

— Якщо пацієнт звернеться інфікований коронавірусом? – запитую.

«У нас є захисні костюми. Коли їхала на забір мазків у контактних осіб хворого, одягнула спеціальний костюм. Але його одразу зняла й утилізувала. Вчора оглядала сім’ю пацієнта, у якого виявили коронавірус. Вони почуваються добре. Сусіди цієї родини розуміють ситуацію, вони адекватні, — зазначає лікарка.

Вона демонструє нам захисні костюми. Це комбінезон синього кольору, респіратор, захисні окуляри та антисептик.

Після розмови нам дезінфікують щедро руки, телефони та фотоапарат антисептиком.

Керівниця амбулаторії Мамаївської ОТГ ТОВ «Мак-Медик» Леся Гаврилюк розповіла, що станом на 23 березня (коли ми готували матеріал), у селищі Лужанах виявили один випадок коронавірусу.

«Особа почувається добре, перебуває у Чернівецькій обласній клінійчній лікарні в інфекційному відділенні. У дружини та двох дітей сімейна лікарка відібрала мазки».

За її словами, Мамаївська ОТГ працює злагоджено, медиків тут забезпечили всіма засобами захисту. Закупили все разом із допомогою сільської ради.

Фото Лесі Гаврилюк

«Ситуація в Мамаївській ОТГ спокійна, люди ставляться до обмежень із розумінням. Особи, які приїхали з-за кордону, перебувають удома на обсервації. У нас таких є до 50 осіб. До можливої епідемії ми готувалися завчасно. Перед карантином вручили школярам пам’ятки, як поводитися. Також шукали, де закупити спецодяг для медиків. Органи місцевого самоврядування, амбулаторія та мешканці працюють в одному правовому полі».

Щодо роботи амбулаторії, тут обмежили профілактичні заходи, аби вберегти здорових людей, також призупинили планові щеплення, згідно зі стандартом МОЗ. Але надають невідкладну допомогу. Сімейні лікарі виїжджають до пацієнтів, у яких підвищена температура. Надають лікування та спостерігають за ними.

«Ми розділили амбулаторію у Мамаївцях на два блоки: в одному приймаємо здорових людей, у другому – тих, хто приходить із ГРВІ. Все кварцуємо, вживаємо всіх заходів. Дуже дякуємо нашим жителям ОТГ, що вони свідомо ставляться до ситуації. Та тим, хто повернувся з-за кордону, телефонують нам і дотримуються обсервації», – зазначила Леся Гаврилюк.

24 березня

Сьогодні вранці, 24 березня, голова Чернівецької обласної держадміністрації Сергій Осачук повідомив про ще чотири офіційно підтверджені випадки інфікування, які виявили у мешканців смт Лужан.

«Це контактні особи, вони перебувають із 18 березня на ізоляції», – підтвердила Леся Гаврилюк.

Також вона повідомила, що в амбулаторії складають перелік рідних і контактних осіб з інфікованим. Сімейні лікарі їм телефонують, записують, чи була у них підвищена температура. Проводитимуть тестування цих осіб. Крім того, медики телефонують усім своїм пацієнтам, опитують про їхнє самопочуття.

У селищі вирішили дезінфікувати також вулиці.

«Голова Мамаївської ОТГ Наталія Катрюк веде перемовини з фермерами, хочемо окроплювати вулиці, готують дезінфекційні розчини. Погода дозволяє нам це зробити. Адже село розташоване на міжнародній трасі, і не відомо, хто до нас приїжджає. Будемо працювати на випередження», – розповіла Леся Гаврилюк.

За її словами, жителі громади ОТГ дуже свідомі, виявляють повагу до сім’ї інфікованого коронавірусом, не провокують, не проводять цькувань і відголосів.

«Дякую кожному жителю громади, органам місцевого самоврядування, лікарям – від санітарки до сімейного лікаря, – Департаменту охорони здоров’я області за те, що ми працюємо, як одна команда. Ми зустрічаємося з невидимим ворогом, але спільними зусиллями зможемо його ізолювати», – зазначила Леся Гаврилюк.

 

Фото Олександра Білоуса 

Коментарі