Новини

Чернівці на екваторі карантину. Фоторепортаж

Минуло одинадцять днів загальнонаціонального карантину, ще 11 попереду. Який мають вигляд безлюдні Чернівці, читайте і дивіться у фоторепортажі «Шпальти».

22 березня минуло десять днів відтоді, як уперше в історії України ввели загальнонаціональний карантин через поширення інфекції коронавірусу. Вулиці Чернівців, як і багатьох міст у світі, стали геть порожніми. Ні шумних компаній, ні затяжних прогулянок уздовж Кобилянської. Місто набуло нового вигляду — воно тепер порожнє і тривожне. Коронавірус змінив життя чернівчан, і тепер більшість перелаштувалася жити по-новому.

Ще 10-12 днів тому у це складно було б повірти: безлюдні вулиці, зачинені кав’ярні, пусті афіші кінотеатрів, — а сьогодні це вже норма. Зараз люди на вулиці стали рідкісними експонатами для фотографа.

Наявність масок у місті — питання гостре. На дверях аптек скрізь таблички одразу з двома написами: «масок немає» і «без маски не заходити». Можливо, ще трохи, і дочекаємося, що люди без масок проситимуть людей у масках зайти в аптеку і придбати необхідне. Подібно школярам, що просять купити їм цигарки, бо вони «забули паспорт удома».

Більшість перехожих ходять по вулиці у масках, щоправда, геть різноманітних. Хтось у звичайних, дехто приміряє образ чумного лікаря, хтось у респіраторах, комусь масочку пошила бабуся, хтось зберіг її ще з часів свинячого грипу — кого лише не зустрінеш. Треба визнати, дехто вміє підіймати настрій собі та тим рідкісним перехожим, що де-не-де їм зустрінуться.

Якщо говорити про пішоходів, то зустріли їх біля відділень банку. Пандемія пандемією, а гроші потрібні. У чергах досі звучать неймовірні історії зговорів, які передають із уст в уста та в групах у Viber. Запевняють, що вірус придумали чи то китайці, чи то американці, і простих людей хочуть винищити, а їжу скоро доведеться купувати за талонами. І хоча історії про вертольоти, які кроплять уночі міста, вже усміхають тих, хто ще недавно поширював такі повідомлення у фейсбуку, в інтернеті досі вистачає фейків, яким так легко довіряють українці.

Містяни стараються витримати безпечну дистанцію. З недовірою дивляться на тих, хто маску не одягнув, та на літніх людей. Складається враження, що всі ознайомилися з правилами карантину, «слухайте і ніхто не постраждає», як кажуть терористи в американських бойовиках. А головне — мийте руки.

Просто погуляти майже ніхто не виходить, на вулицях ходять із точки «А» у точку «Б», аби купити необхідне.

Звичайний громадський транспорт у місті не ходить, усюди інформація, що саме старші люди у групі ризику, та ще й погода несподівано зимова, але раз-по-раз можна зустріти людей поважного віку, хоч і небагато.

Фото Альони Чорної

Коментарі