Новини

Які заходи вживають для боротьби поширення коронавірусу у Чернівцях

Журналісти «Шпальти» перевірили, чи закрили торгові центри та ринки, чи працюють аптеки та продуктові магазини та як дезінфікують громадський транспорт.

13 березня на території Чернівецької області ввели надзвичайну ситуацію. Оскільки тоді вже зафіксували другий підтверджений випадок інфекції коронавісу в області, це стало підставою для запровадження таких заходів.

«Як відомо, ми маємо другий підтверджений випадок інфекції у нашій області. Тепер це не тільки місто Чернівці, а й один із районів нашої області. Це спонукає і дає нам підстави для того, щоб запровадити із завтрашнього дня надзвичайну ситуацію на території Чернівецької області», – йдеться у повідомленні голови ОДА Сергія Осачука.

Важливе повідомлення!

Gepostet von Сергій Осачук am Freitag, 13. März 2020

Відтоді призупинили роботу всіх кінотеатрів, театрів, дитячих розважальних центрів, спортивних комплексів, торгово-розважальних центрів, лазень та всіх ринків на території Чернівецької області, зокрема КП МТК «Калинівський ринок» та НВТК «Добробут». Винятком стали лише продовольчі товари.

Крім того, ввечері 13 березня обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки вирішила обмежити рух внутрішньообласних маршрутів у Чернівецькій області. А також призупинити роботу:

  • торгових закладів; 
  • мереж міні-, супер- та гіпермаркетів;
  • розважальних та торговельних центрів; 
  • виставкових залів тощо, крім секторів продовольчих товарів.

Вірус COVID-19 зачепив усі сфери життєдіяльности та змінив звичний плин речей. З′явилися інформаційні плакати на зупинках та у громадських містах, люди розмовляють про антисептики, про те, як правильно мити руки.

Варто зазначити, що з 17 березня на території міста змінився графік пересування громадського транспорту:

  • перша зміна — весь громадський транспорт працюватиме до 10:00; 
  • друга зміна — з 16:00 до 21:00; електротранспорт — з 16:00 до 23:00.

Ще до ухвалення рішення про зміни у графіку руху громадського транспорту задля запобігання поширенню вірусу машини почали дезінфікувати. Про це у соцмережах написали директор Департаменту ЖКГ Володимир Бешлей і начальник управління контролю за благоустроєм Сергій Обшанський:

Ми поцікавилися, як саме обробляють тролейбуси та як узагалі відбувається процес дезінфекції у чернівецькому громадському транспорті. Начальник дільниці технічного обслуговування ЧТУ Іван Зайчук пояснив, що всі машини напередодні зміни проходять мийку, а деякі тролейбуси — навіть двічі на день.

«Мийний комплекс працює цілодобово. Приїздить машина, роблять вологе прибирання, протирають вікна, сидіння та поручні, а вже потім відбувається дезінфекція – обприскування розчином. Після цього вмикають механічні щітки, які миють тролейбус ззовні. Відтак машина йде на «відстійку», аби все вивітрилося», – розповідає пан Іван.

Іван Зайчук каже, що всі машини зранку також обробляють спеціальними засобами, і до ранкового виїзду вони вже готові до використання.

Попри такі заходи, у Чернівцях залишаються місця, де випадково можуть зустрітися здорові та потенційно інфіковані мешканці: банки, аптеки тощо. Та чи проводять дезінфекцію в аптеці, ми дізналися у в.о. завідувачки комунальної аптеки №2 Тетяни Рибак:

«Щоденно двічі на день ми проводимо обробку поверхонь дезінфекційними засобами та миємо підлогу спеціальним розчином. Кожен працівник має засоби захисту: маска й антисептик – це обов’язково. Деякі працюють у рукавичках».

 

Окрім цього, 16 березня, за рішенням міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на території міста Чернівців ввели обмеження:

  • Зачинили всі заклади громадського харчування: ресторани, бари та кафе, їдальні тощо. Доступними залишилися послуги онлайн-замовлення та доставки їжі.
  • Припинили роботу СПА-салони, салони краси, сауни, лазні, косметологічні та масажні кабінети, перукарні, тату-салони, комп’ютерні клуби, ательє, майстерні з ремонту одягу, взуття, техніки та інших побутових речей.
  • Призупинили роботу всіх закладів торгівлі, крім магазинів, які продають продовольчі групи товарів та засоби гігієни.

У звичайному режимі працюватимуть АЗС, банки та банкомати, пошта. Їм, а також аптекам, пошті, СТО та закладам торгівлі продовольчих товарів рекомендують посилити дезінфекційні заходи: проводити щогодинне вологе прибирання й облаштувати пункти гігієни рук, встановивши дозатори з антисептиком для рук. 

Також міська комісія вирішила:

  •  ввести пропускний режим, аби «недопустити скупчення людей у торгових залах та на касах»;
  •  дотримувати безпечну відстань між клієнтами, які стоять у черзі у закладах та при вході до них.

Керівникам аптек, АЗС та закладам торгівлі продовольчих товарів рекомендують використовувати безготівкові розрахунки. 

Фото Анастасії Бойчук та Вадима Германа

Коментарі