Новини

Учителям виплачуватимуть середню заробітну плату під час карантину

На період карантину вчителі, вихователі та викладачі й надалі отримуватимуть середню заробітну плату.

Фото kyo azuma, unsplash.com

13 березня у Міністерстві освіти і науки України  повідомили, що надходять скарги від учителів на те, що в деяких регіонах їх змушують іти в неоплачувану відпустку на час карантину. У МОН відповіли, що такі рішення незаконні.

«До нас почали звертатися педагоги та скаржитися, що на деяких територіях у зв’язку із запровадженням карантину їх змушують брати неоплачувану відпустку на цей період. Таке рішення є незаконним, оскільки, відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України, за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток. Щоб нагадати про закон, ми підготували лист органам управління та керівникам закладів», — зазначила заступниця міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

На період карантину вчителі, вихователі та викладачі й надалі отримуватимуть середню заробітну плату. Про це повідомляють у Міністерстві.

У випадку, коли педагог чи викладач виконує іншу організаційно-педагогічну роботу, оплачувати його працю мають із розрахунку заробітної плати, встановленої за тарифікації.

«Ми сподіваємося, що всі засновники закладів освіти та керівники з повагою ставитимуться до прав педагогів і не порушуватимуть їх. Це для нас є важливим пріоритетом», — наголосила Любомира Мандзій.

Вона додала, що у разі, якщо права педагогів усе одно порушуватимуть, вони можуть звернутися до освітнього омбудсмена Сергія Горбачова.

 

Коментарі