Новини

Пандемія: заборона в’їзду іноземцям та перша смерть від COVID-19 в Україні

Подробиці закриття українських кордонів на два тижні, смерть від коронавірусу на Житомирщині та кримінальна відповідальність, яка «світить» спекулянтам, що наживаються на паніці суспільства.

Фото periodicocorreo.com.mx

13 березня Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов повідомив під час брифінгу в Офісі Президента, що через 48 годин Україна закриє кордон для іноземних громадян, аби стримати поширення коронавірусу в країні.

За словами Данілова, заходи триватимуть упродовж двох тижнів:

«Міністерство закордонних справ попередить усі установи, всі країни про те, що кордон України на два тижні буде закритий для іноземних громадян. Через два тижні на засіданні Ради нацбезпеки й оборони ми ухвалимо наступне рішення».

Проте всі громадяни України, які зараз перебувають за кордоном, матимуть змогу повернутися в Україну. Ті, хто повертатиметься з країн, де високий рівень захворювання, будуть проходити процедури обсервації.

За словами Данілова, всі пункти пропуску на кордонах України за тиждень забезпечать експрес-тестами для виявлення коронавірусу.

Секретар РНБО закликав українців обмежити закордонні туристичні поїздки.

Також на брифінгу пітвердили першу смерть від коронавірусу в Україні, а саме у Житомирській області. Померла жінка літнього віку, її захворювання визначили 12 березня.

«Мушу повідомити неприємну новину — жінка з Житомирської області, захворювання якої ми підтвердили вчора, померла. Вона була похилого віку (старше 70-ти років) та мала двосторонню пневмонію. Тому ми ще раз наголошуємо на тому, що люди літнього віку у групі ризику. Попрошу українців поговорити зі своїми батьками, бабусями, дідусями та обмежити їхнє пересування не тільки за кордон, але й усередині країни, оскільки самоізлоляція — це найкращий метод захисту від інфекції», — наголосив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Під час брифінгу порушили також питання штучного завищення цін на засоби індивідуального захисту.

«Є відповідне доручення прем’єр-міністра України антимонопольному комітету щодо перегляду всіх, хто зловживає ситуацією, завищуючи ціни на товари, які використовують у боротьбі з коронавірусною інфекцією. Є Державна служба лікарських засобів, яка має право здійснювати контрольні інспекційні перевірки приватних закладів та аптечних мереж. Виявлені порушення тягтимуть за собою позбавлення ліцензії та кримінальну відповідальність», — наголосив головний державний санітарний лікар.

Нагадаємо, наразі в Україні лабораторно підтверджені три випадки коронавірусного захворювання: один у Житомирській області та два у Чернівецькій.

Карантин через загрозу епідемії коронавірусної інфекції та для недопущення поширення COVID-19 в Україні триватиме три тижні – з 12 березня до 3 квітня.

Коментарі