Новини

Мити руки та любити науку: у Чернівцях провели 22 івент 15х4

Переповнений зал та жарти про коронавірус. Як пройшов 22 івент 15х4 Chernivtsi.

4 березня у буковинському медіацентрі «Belle Vue» відбувся 22-й івент 15×4 Chernivtsi. Незважаючи на сумніви організаторів щодо проведення події, зал заповнила молода та зацікавлена публіка.

«Від сьогоднішнього івенту я не очікувала такої кількості людей, адже у нас… відомо, яка ситуація, і ми справді думали, що буде набагато менше людей. Та навіть лектори зізналися, що не очікували стільки глядачів. Але у нас, як завжди, всі місця зайняті, люди навіть стоять, і я дуже приємно здивована, що ніхто не був роздратований через затримку, адже до нас саме тут проводили івент, і ми так само, як і глядачі, тільки прийшли і мали встигнути встановити телефони, запустити трансляції, презентації, а у фейсбуку вийшло оновлення, і ми не могли запустити трансляцію» — розповідає одна з керівників проєкту Антоніна Верхоляк.

Організатор Станіслав Романюк не оминув всесвітнього ажіотажу навколо коронавірусу та вирішив підбадьорити публіку дотепними коментарями до ілюстрацій про інфекцію та способи захисту від неї, з іронією наголосив, як важливо мити руки.

Загалом на заході провели чотири лекції. Перша присвячена «датасетам» — наборам даних. Її провів програміст Ігор Косович. Він розповів та наочно показав, як великі компанії розкривають свої алгоритми та чому ручний спосіб збирання даних є набагато важливішим за автоматичний. Також серед лекторів був Михайло Соломійчук, який розповідав про «біологічний захід рослин». Діана Шахова поділилася з глядачами «техніками генерації ідей».

Практикуюча архітекторка Богдана Ляліна дивувала публіку незвичними проєктами з лекцією «Радянський монументалізм». Дівчина ознайомила глядачів із захопливими проєктами архітекторів з усього світу та пояснила мету створення кожного.

«Сталін хотів через архітектуру показати всю свою владу, щоб люди його боялися. Взяти до прикладу цей «Дворец Советов»: якби ми були на тій площі, то відчували би себе абсолютно незначимими в масштабі до цієї будівлі», — описує Богдана невтілений проєкт адміністративної будівлі у Москві, що мав стати дев’ятою, центральною і головною московською висоткою та найвищою будівлею світу.

Станіслав Романюк розповів, що у квітні планують організувати тематичний космічний івент, але подробиці тримають у таємниці.

Нагадаємо, що 15х4 Chernivtsi – це спільнота молодих учених і фанатів науки. Проєкт має на меті простим і водночас незвичним способом популяризувати науку, її досягнення, залучаючи та заохочуючи молодь до наукової творчости в Чернівцях. Перед публікою по 15 хвилин виступали чотири спікери з кардинально різними темами.

Фото Євгенії Калюжки

Коментарі