Новини

У Чернівцях зафіксували другий випадок отруєння собаки

Отруєння тварини розцінюється як кримінальний злочин, винуватцю загибелі тварини загрожує позбавлення волі від шести місяців до 3 років.

У Чернівцях зареєстрували вже другий випадок отруєння безпритульних собак за останній тиждень.

Про це журналістам «Шпальти» повідомив директор МКП «Центр стерилізації тварин» у місті Чернівцях Артем Жук.

«Другий випадок за декілька днів. Центр оперативно зреагував — декілька собак зараз у нас на лікуванні і спостереженні ветеринарів», — каже Артем Жук.

Директор центру стерилізації зазначає, що собак труїли постійно, проте не завжди їм про це повідомляють. Зазвичай тіла вже мертвих тварин просто викидають на смітник, належним чином не повідомивши у центр.

Цього разу чотирилапому пощастило, оскільки дивну поведінку та стан собаки помітила чернівчанка Ірина Меленко, яка одразу повідомила про це фахівців. Завдяки оперативній реакції жінки тварину вдалося врятувати.

«Вперше в житті бачила результат того, як діє отрута на собаку. Мені ніколи не зрозуміти людей, які здатні на це. Це справжнісіньке навмисне вбивство. Так, у наш час достатньо серйозних проблем і в житті людей, але ставлення до тварин — це показник рівня розвитку суспільства. Для мене принаймні», — виcловилася на своїй сторінці у фейсбуку чернівчанка.

Артем Жук каже, що випадки отруєння безпритульних тварин були зафіксовані зокрема і біля ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Це свідчить не лише про жорстоке поводження з тваринами, але й про загрозу отруєння домашніх улюбленців під час прогулянки:

«Згідно з правилами утримання домашніх тварин у Чернівцях, вигулювати собак обов’язково потрібно на повідку. Потенційно небезпечні породи тварин мають бути у намордниках, проте якщо ви гуляєте на незнайомій вам території, і собака має звичку підбирати щось із землі — краще одягнути на неї намордник, незалежно від породи та розміру».

Дотримуючись цих простих правил, ви зможете перешкодити отруєнню собаки: тварина не підбере отруєного предмета чи продукту, а потенційні зловмисники не бачитимуть загрози.

Варто наголосити, що дії на кшталт спроби чи отруєння безпритульної тварини також розцінюються як кримінальний злочин (ст. 299 Кримінального кодексу України).

Згідно із Законом щодо запровадження гуманного ставлення до тварин, винуватцю загибелі чотирилапого загрожує позбавлення волі від шести місяців до 3 років. За вбивство тварини в присутності дитини — обмеження волі строком 3-5 років.

Якщо ви стали свідком жорстокого поводження з тваринами, звертайтеся у поліцію. Якщо ви бачите дивну поведінку чотирилапого, варто зателефонувати на гарячу лінію (095 526 0045) МКП «Центр стерилізації тварин».

Коментарі