Новини

Прокурори з регіонів почали проходити атестацію

Аби регіональні прокуратури не припиняли своєї роботи під час атестацій, працівники з однієї установи складають іспити в різні дні.

Фото Офіс Генерального прокурора

2 березня прокурори регіональних прокуратур почали проходити атестацію у Києві.

Атестація прокурорів — це частина реформи прокуратури, і вона відбувається «згори донизу». Тобто її вже пройшли прокурори Генеральної прокуратури України. Зараз розпочинається атестація прокурорів регіональних прокуратур, а останніми проходитимуть її прокурори місцевих прокуратур.
Процес атестації однаковий для всіх: перший та другий етапи пройдуть із 2 по 5 березня 2020 року у Києві. Аби регіональні прокуратури не припиняли своєї роботи під час атестацій, прокурори з однієї установи складають іспити в різні дні.

«Більше 90% прокурорів у областях погодилися з атестацією і беруть у ній участь», — заявив Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка.

Кандидати, які були розподілені на перший день атестації, вже пройшли тестування на знання законодавства.

Для допущення до другого етапу атестації учасник має набрати 70 балів. Це буде тест на загальні знання і навички. Для всіх, хто набере таку або більшу кількість балів, він теж відбудеться 2 березня.

«Цікаво, що перший учасник склав іспит за 20 хвилин і набрав 89 балів зі 100. Всього на тестування відводиться 100 хвилин», — повідомляють в Офісі Генерального прокурора.

Фото Офіс Генерального прокурора

Очікується, що прокурори, які успішно пройшли етапи тестування, складуть останній — третій – до кінця травня 2020 року.

Третім етапом стануть співбесіди, які проводитимуть кадрові комісії, до складу яких входять працівники Офісу Генерального прокурора, представники міжнародних неурядових організацій, проєктів міжнародної технічної допомоги та дипломатичних місій, що робить їх незалежними від зовнішніх і внутрішніх факторів впливу та незаангажованими. Також прокурорів перевірятимуть на доброчесність, відповідно до витрат і майна його та членів сім’ї, а також близьких осіб задекларованим доходам, відповідність поведінки прокурора вимогам професійної етики.

До перевірки на доброчесність залучені не лише працівники НАБУ, але і громадськість.

«Ми залучаємо багато громадських організацій у регіонах, оскільки з Києва не завжди видно, що відбувається, скажімо, у Харкові, Донецькій області чи на Львівщині», — наголошує Рябошапка.

Після проходження атестації чинних прокурорів розпочнуть добір у регіональні прокуратури.

«Найближчим часом ми плануємо завершити добір у Офіс Генерального прокурора. Так само будемо проводити добір нових людей у регіональні, а потім і в місцеві прокуратури», — каже Генеральний прокурор.

Коментарі