Новини

Ірина Цілик презентувала у Берліні документальний фільм про Донбас

Повнометражний документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин» декілька днів тому отримав нагороду за найкращу режисуру в категорії світової документалістики на фестивалі «Sundance Film Festival» у США.

Фото Телеканал Україна

На Берлінському міжнародному кінофестивалі у рамках програми відбулася європейська прем’єра стрічки української кінорежисерки Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин» Generation 14plus Berlinalе.

Раніше вперше в історії українського кіно фільм української режисерки представили у конкурсній програмі найвідомішого та найбільшого в США фестивалю незалежного кіно 2020 Sundance Film Festival.

Цього року у програмі Generation було 59 конкурсних робіт, серед яких 29 світових прем’єр та 11 дебютних фільмів із 34 країн світу, а частка жінок-режисерів склала 58%.

Презентували фільм у залі Zoo Palast, розрахованому на 850 осіб. Показ зібрав аншлаг, повідомляє Укрінформ.

«А ще я ніколи в житті не бачила таких зал, як сьогодні в Zoo Palast. А ще я ніколи раніше не була на Berlinale-Berlin International Film Festival, навіть як глядачка, а сьогодні ми тут мали європейську прем’єру нашого фільму The Earth Is Blue As an Orange, і нам плескали, плескали, плескали…», — ділиться враженнями на своїй сторінці у фейсбуку Ірина Цілик. 

У стрічці «Земля блакитна, ніби апельсин» йдеться про сім’ю, яка живе у «червоній зоні» Донбасу, де військові дії тривають уже шостий рік. Долаючи щоденні травми існування в прифронтовій зоні, Анна і її четверо дітей знімають разом аматорський фільм про своє життя за досить сюрреалістичних обставин.

«Насправді наш фільм не про війну, вона виступає тут лише тлом. Це фільм про дорослішання. Про балансування між війною та миром. Про самотерапію за допомогою кіно. І про багато інших речей, які можуть бути близькими та зрозумілими різним людям у світі», — пояснює режисерка у коментарі для Moviegram.

Кадр з фільму. Фото uk.m.wikipedia.org

Крім того, стрічку Ірини Цілик відібрали для участі у «Doc Fortnight: MoMA’s Festival of  International Nonfiction Film and Media», який відбувся у лютому у Нью-Йорку. Там «Земля блакитна, ніби апельсин» також була першою українською картиною, яку представили на цьому фестивалі новаторського документального кіно у Музеї сучасного мистецтва Нью-Йорка (MoMA, Museum of Modern Art NYC). Про це повідомляють на сайті Державного агентства України з питань кіно.

Кінопроєкт повнометражного документального фільму «Земля блакитна, ніби апельсин» раніше став одним із переможців десятого конкурсного відбору Держкіно. Сума державного фінансування склала 2 млн 728,2 тис. грн (48,3% загальної вартости виробництва фільму).

Зйомки стрічки тривали 2017-2019 роках у Красногорівці, Авдіївці, Кураховому Донецької області, а також у Києві.

«Поєднання непоєднуваного – те, що безкінечно чіпляло мене впродовж зйомок. Власне, це і дало назву фільму. «Земля блакитна, ніби апельсин» – цитата з вірша поета-сюрреаліста Поля Елюара. Мені пощастило знімати з оператором, який має дуже тонкий погляд: його камера любить людей, знаходить красу у буденному і водночас уміє іронічно зловити такі моменти, від яких неможливо не усміхнутися», — каже режисерка у коментарі для Moviegram.

Коментарі