Новини

Георгій Матвіїв провів у Чернівцях майстер-клас із гри на бандурі

Бандурист поділився новітніми прийомами гри для урізноманітнення тембральної палітри інструменту.

15 лютого у рамках фестивалю інструментальної та симфонічної музики InStrum Fest відбувся майстер-клас Георгія Матвіїва «Новітні прийоми гри на бандурі як ознака сучасного бандурного репертуару».

Звучання бандури захоплює слухача з перших акордів і тримає у полоні до останнього. Сам Георгій своїми прийомами гри розширює уявлення про бандуру як український народний музичний інструмент.

«Така подія є гарною нагодою відкрити для себе щось нове, адже я також бандуристка і викладаю у школі музичного мистецтва. Георгій Матвіїв для мене наставник у світі бандурного мистецтва, винахідник нових, різноманітних прийомів гри на цьому інструменті», — каже учасниця майстер-класу Іванна Старик.

Георгій Матвіїв — бандурист-новатор, композитор, аранжувальник, соліст оркестру «НАОНІ» та ансамблю «European Jazz Orchestra 2012», лавреат багатьох міжнародних академічних та джазових конкурсів. Світ побачили чотири авторські ліцензійні диски Георгія, а зараз готують п’ятий.

«Ми живемо у світі, де популярніша вокальна музика, тому що її людина може сама просто відтворити. Це та музика, яка доноситься за допомогою слів, що робить її більш зрозумілою. А от інструментальна сприймається як фонова. Це неймовірно, що є такий фестиваль, який спеціалізується саме на інструментальній музиці, адже вона варта того, аби її слухали у великих масштабах», — стверджує бандурист Георгій Матвіїв.

У 2012 році він став першим музикантом з України, який узяв участь у Європейському джазовому оркестрі.

«Своєю музикою я хотів би донести красу цього світу, оскільки мене надихають різні пейзажі. Використовую новітні прийоми гри на бандурі для того, аби урізноманітнити тембральну палітру інструмента, збільшити кількість його художніх можливостей», — зізнається Георгій Матвіїв.

Музикант переконаний, що віртуозне звучання залежить не від музичного інструмента, а від того, хто на ньому грає.

Фото Альони Чорної

Коментарі