Новини

Чернівчанам влаштували передвечірку до початку музичного фестивалю InStrum Fest

На препаті виступили місцеві молоді митці та культурні активісти, аби продемонструвати те, що можуть побачити відвідувачі під час свята інструментальної музики.

13 лютого у кав’ярні Blue Bird відбулася передвечірка до початку фестивалю інструментальної та симфонічної музики InStrum Fest.

На захід запросили молодих музикантів та поетів, невідомих загалу. Вони виконували кавери, читали власні поезії та прозу, а також презентували авторські пісні.

«Молоді музиканти, волонтери, які долучилися до організації фестивалю, вирішили спонтанно влаштувати таке собі «препаті». Цю вечірку вони створили самостійно. Це гарна нагода, аби відпочити від організації фестивалю і згадати, що перш за все ми маємо отримувати насолоду. Багато хто із сьогоднішніх виконавців та читців уже має досягнення у своїх сферах, проте вони невідомі широкому загалу», — каже організаторка фестивалю InStrum Fest Тетяна Воронова.

Вона запевняє, що така передвечірка проводиться вперше:

«Торік було інакше. Все відбувалося у різних локаціях. Тепер ми змінили специфіку свята. У майбутньому не обов’язково робити такі ж заходи, але для нас важливо підтримувати творчу, активну молодь та її ініціативи. Можливо, змінимо формат чи зробимо щось зовсім інше. Ми готові підтримувати будь-які ідеї».

Для вечора організатори підібрали молодих виконавців та письменників, які ще не досягли визнання. Вони мають доробок, який часто демонструють на міських подіях.

«Це класна нагода зробити передфестивальну вечірку і продемонструвати те, що ми робитимемо на фестивалі у більших масштабах. Сьогодні Анастасія Сігітова та Олександр Кіронда презентували нову програму каверів, студентка Української академії лідерства Анна Рєзнік виконала власну пісню. Крім того, я та Марина Горбатюк прочитали поезії, які ніхто ще не чув. Нас можна було побачити на концертах чи літературних вечорах, які проводили у Чернівцях, тому певне коло людей добре знає нас і нашу творчість», — розповідає організатор препаті та культурний активіст Микита Москалюк.

Однією з таких локально відомих митців стала студентка чернівецького осередку УАЛ Анна Рєзнік. На заході вона презентувала власну пісню «Там, де мій дім», яка пов’язана з першим коханням авторки.

«Історія створення пісні була дуже довгою. Я написала перший куплет майже шість місяців тому. Спочатку не зрозуміла, нащо взагалі це написала, бо я тоді не була закохана і це мене не хвилювало. Вигадувати щось я не хотіла, тому залишила ці рядки на потім. Тоді я закохалася, все було чудово. А коли порвали, я вирішила таким чином вилити у пісню все, що мене турбує. Я закінчила її писати за один вечір місяць тому», — розповідає Анна.

«Там, де мій дім» — не перша пісня у доробку Анни Рєзнік. Загалом дівчина написала вже чотири композиції, які потім планує викласти у свій перший альбом:

«Першу пісню я написала російською, на спір. Я займалася співом у гуртку. Тоді познайомилася зі звукорежисером, який займається аранжуванням і записом «мінусовок». Він мене якось запитав, чому я займаюся всілякими дурницями, адже, за його словами, у мене є все, аби робити свій матеріал. Ми заклалися, якщо я напишу пісню, він зробить мені аранжування. На все у мене було три тижні. Перші два з них я билася головою об стіну, бо не могла зрозуміти, як це роблять інші. Потім якось вигадала якусь мелодію. Після цього я на перервах у коледжі писала пісню. Звукорежисер мені так і не написав аранжування, але це був перший поштовх до того, аби розвиватися. Альбом, у який увійде ця пісня, називатиметься «17», адже всі історії, описані у піснях, які вже є і які в розробці, — це сторінки мого сімнадцятиліття».

Крім музики та літератури, організатори вирішили додати ще й художнє мистецтво. Вони створили мінівиставку робіт молодої чернівецької художниці Альвіни Продан. Дебютна експозиція мисткині присвячена Дню закоханих.

«Я чотири роки навчалася в академії мистецтв у Кишиневі. Повномасштабної виставки в Україні у мене ще не було, а там мої роботи бачили. Тут є дванадцять картин. Вони входять у серію «Відчуй». Історії, зображені на картинах, не мають ніякого сюжету, не несуть символічного значення. Вони створені для того, аби людина поглянула на них і просто насолоджувалася зображенням, не перевантажуючи себе пошуками прихованих сенсів. Вона має відчути ці картини, а не вигадувати, про що вони. Впродовж року я планую влаштувати повноцінний показ робіт одразу з декількох моїх серій», — каже художниця Альвіна Продан.

Нагадаємо, що 14-16 лютого у Чернівцях триває фестиваль інструментальної і симфонічної музики InStrum Fest. Квитки на концерти можна придбати за посиланням.

Фото Анастасії Бойчук

Коментарі