Новини

Дія: чому і для чого збирають ваші дані

Міністр цифрової трансформації розповів про успіх додатку, технічні труднощі та чи можуть не прийняти цифрові документи.

Фото Gilles Lambert, unsplash.com

6 січня запрацював додаток «Дія», завдяки якому українці можуть використовувати посвідчення водія та техпаспорт у цифровому вигляді.

Кількість завантажень мобільного додатку за чотири дні перевищила мільйон. Міністр цифрової трансформації Олексій Вискуб в інтерв’ю «Фактам» зізнається, що попиту так швидко не очікували:

«Зараз ми маємо 1 мільйон 150 тисяч завантажень. Кількість людей, які успішно ідентифікувалися, – 950 тисяч. За кількістю завантажень – це дуже крутий старт. Дуже високий попит та інтерес як до державного ІТ-продукту. Ми робили, безумовно, прогнози, але мільйон очікували трошки пізніше. Тож загалом ми задоволені», — каже міністр.

Фото nachasi.com

Та, попри успіх додатку, не всі українці змогли без проблем побачити свої документи на смартфоні. У деяких персональна інформація не відображається у базі даних. У такому разі Мінцифра рекомендує використовувати додаткові онлайн-сервіси.

«Ми зробили додаткові онлайн-сервіси, які називаються Верифікація посвідчення водія та Верифікація техпаспорта, щоб ті, у кого проблеми, могли надіслати свої документи в електронній формі – їхні дані будуть доповнені, і здебільшого буде вирішена ситуація щодо отримання цифрових прав. Ми отримали більше 50 тисяч звернень щодо верифікації техпаспортів і прав. Зараз прогнозуємо, як ми зможемо впоратися з цим навантаженням, збільшити кількість людей і якісно розвивати цей процес. Конкретної дати, коли ми це відпрацюємо, немає», — пояснює Вискуб.

Також міністр наголосив на тому, що дані використовуються лише для пошуку громадянина в транспортному реєстрі.

«Іноді, якщо є помилки в реєстрі, потрібно звіряти. Наприклад, немає певних ідентифікаторів людини, і можна встановити її дані через порівняння багатьох критеріїв, як от ПІБ, місце народження або дата».

Сама система не зберігає жодних даних – під мобільним додатком бази персональних даних немає. Вони потрібні, аби знайти користувача в реєстрі, а звідти вже повертається повна інформація.

Також Олексій Вискуб повідомив, що у Міністерства цифрових трансформацій є служба підтримки у мобільному додатку, є гаряча лінія контакт-центрів МВС, які мають оперативно реагувати на випадки, коли електронні права можуть не прийняти.

За інформацією від поліції, таких ситуацій не повинно бути. Правоохоронці декілька разів пройшли навчання та інструктаж. Майже 99,9% готові приймати цифрові посвідчення.

Розробники обіцяють, що у наступних релізах додатку вже буде цифровий паспорт громадянина, студентський та страховка.

 

Коментарі