Новини

Студенти УАЛу презентували свої проєкти з покращення Чернівців

Учасники створили та презентували власні проєкти з оновлення міських локацій, створення нових культурних просторів, конкурсів та волонтерських рухів.

11 лютого у медіацентрі «Belle Vue» відбувся пітчинг студентських проєктів від УАЛу Чернівців.

За перемогу та отримання фінансової підтримки змагалися 10 студентів та студенток. Роботи поділили на рубрики, такі як підприємство, державотворення, здоровий спосіб життя, національна безпека та охорона тощо.

Учасників оцінювали за п’ятьма критеріями: актуальність ідеї, релевантність за основними темами, реалістичність бюджету, залученість партнерів та експертів, цінність результату проєкту в контексті впливу на місцеву громаду.

Більшість робіт стосувалася освіти та виховання. Зокрема «Healthy dvizh» Ліни Остапчук, мета якого залучати спортивно неактивну молодь до здорового способу життя; Екофорум Євгенії Марчук, що повинен навчити людей грамотно використовувати ресурси, правильно сортувати сміття та підвищити загальний рівень освіченості у питаннях екології серед молоді; та «RealTalk» Яни Кузнєцової, яка хоче навчити чернівчан правильно відстоювати свою думку за допомогою ораторського конкурсу.

Крім того, деякі студенти планують створити нові локації міста. Наприклад, Марія Бондар у проєкті «БібліоTech» пропонує заснувати інтерактивну сучасну бібліотеку, яку можна використовувати для відпочинку, роботи, а також як простір, де молодіжні організації України можуть проводити власні заходи.

Студент Роман Зубрицький вирішив не створювати нічого нового, але оновити старе. Його проєкт «Ребрендинг музею» передбачає повне оновлення приміщення, графіка та переліку послуг, що надає Чернівецький обласний художній музей.

«Ми щосереди займаємося волонтерством. З’явилося нове місце для цього – музей. Директор шукав когось, хто зробить нові афіші для музею, адже ці застарілі і неефективні. Ми прийшли поглянути на приміщення і побачили, що креативніша афіша не допоможе. Проблема набагато глобальніша, тому ми вирішили зробити повний проєкт із повномасштабним оновленням музею, на яке піде мінімум коштів», — розповідає учасник пітчингу Роман Зубрицький.

Ідеї студентів оцінювали головна спеціалістка Департаменту освіти та науки Чернівецької ОДА Олена Раца, директор «Шпальти» Олександр Білоус, співзасновниця «Мультимедії» Оксана Філіпова, підприємець Олексій Попович, директорка чернівецької філії Суспільного мовлення Ольга Гришин-Грищук, міський голова Олексій Каспрук та менеджер напряму суспільних програм УАЛу Любомир Шимків.

Перемогу отримали Євгенія Марчук та її «Екофорум», Марія Бондар із проєктом «БібліоTech». «Ребрендинг музею» Романа Зубрицького та «ВолонТренд» Варвари Моїсеєвої розділили третє місце. Проєкти цих студентів члени журі оцінили найвище.

«Моїм фаворитом став студент, який подав ідею оновлення музею. Ціннісно для мене ця ідея найближча. Це локація у центрі міста, яка дійсно потребує повного ребрендингу. Запитувана вартість проєкту для міста цілком підйомна, тому, якщо за ці кошти реально зробити таке, то я хотіла б, щоб ці студенти реалізували і мої проєкти. На другому місці я поставила «Екофорум», тому що мені близький підхід до виховання екосвідомости. Це не просто сортування сміття, це підхід до того, щоб реалізувати більш глобальні екоініціативи», — зазначає членкиня журі Ольга Гришин-Грищук.

Запис трансляції пітчингу проєктів студентів УАЛ дивіться за посиланням.

Фото Анастасії Бойчук

Коментарі