Новини

«248 км коло Дхаулагірі»: що розповідав Олексій Келін чернівчанам про Гімалаї

Присутні запитували спікера про нюанси експедиції: страхування та документи, які потрібні для сходження, статистику смертності та конфлікти між учасниками експедиції.

10 лютого у Чернівцях відбулася зустріч із досвідченим спортивним туристом Олексієм Келіним під назвою «248 км коло Дхаулагірі», під час якої він розповів про експедицію у Гімалаї.

«Насправді те, що ми робимо, важко назвати популярним спортом. Він не є топовим, про нього рідко говорять у новинах, хоча він цікавий та дуже поширений у наших близьких сусідів», – розповідає Олексій.

Українська команда здійснила туристичну подорож у Гімалаї 2019 року, внісши маршрути навколо Аннапурни та озера Тілічо. Також українці зробили трек навколо Дхаулагірі, першосходження та відвідини шеститисячників у долині Хідден Валлей, а ще спробували зійти на восьмитисячник Дхаулагірі без кисню і шерпів.

«Сезон сходження у Гімалаях – початок жовтня, лише дві висоти: Манаслу та Дхаулагірі. Остання – це осіння вершина. Від травня і до вересня у Гімалаях мусони: дощі, хмари і загалом непогода — влітку неможливо ходити. Але ті, хто планує піднятися на вісім тисяч, приїздять у вересні, проходять акліматизацію і стартують у перших днях жовтня», – пояснює Олексій.

Присутні запитували спікера про важливі нюанси експедиції: страхування та документи, які потрібні для сходження, про статистику смертности та конфлікти між учасниками експедиції. Крім того, Олексій пояснив про підготовку до таких масштабних походів та відчуття під час сходження на висоту. 

«У Чернівцях багато людей, які ходять у гори, але вони між собою роздріблені. Такі заходи певною мірою стають локалізаторами. Люди рідко приїздять, тому це можливість запитати у реальної людини реальні речі та їх вирішення», – ділиться відвідувачка заходу Євгенія Грицку.

Як пояснив Олексій, Чернівці – це сьоме місто, куди він приїхав із розповіддю про свою мандрівку. Зазначає, що наразі нікуди не збирається і хоче відпочити.

«Пів року пройшло з того часу. Поїздки у кожне місто і розповіді втрачають актуальність. Хоча, якщо покличуть, то поїду», – пояснює Олексій.

 

Фото Володимира Гуцула

Коментарі