Репортаж

Залишив машину з порушенням – штраф. Як у Чернівцях працює інспекція з паркування

За сім днів роботи інспектори з паркування виписали штрафів на понад 49 тисяч гривень.

Із 21 січня у Чернівцях розпочали свою роботу інспектори з паркування управління контролю за благоустроєм міста. Вони проводять рейди спільно з патрульною поліцією у центрі Чернівців, де є найбільша проблема з паркуванням, та виносять постанови про адміністративні стягнення. Інспектори фіксують порушення правил дорожнього руху у режимі фотозйомки або відеозапису.

За сім робочих днів вони склали 192 постанови на порушників ПДР та наклали штрафні санкції на понад 49 тисяч гривень.

«Наші функції – це контроль за сферою паркування. Мова йде про порушення правил дорожнього руху в частині зупинки, стоянки, також контроль за здійсненням паркувального бізнесу й оплату паркомісць», – каже начальник інспекції з паркування Костянтин Романов.

Інспектори з паркування працюють з 9:00 до 18:00. Наразі лише у центрі міста, де мають чотири маршрути. Зокрема це кільце обмежене вулицями Б. Хмельницького від Лесі Українки до 29 Березня, Садової та від Л. Кобилиці до Руської.

Інспектори працюють за таким алгоритмом: здійснюють фотофіксацію транспортного засобу, припакованого з порушенням на спеціальний сертифікований прилад. У них є кишеньковий принтер, із якого одразу друкують повідомлення та залишають його на лобовому склі автівки.

Інспектори з паркування фактично не контактують із водіями. Якщо водій є на місці, йому роблять попередження.

«Інспектори працюють із такими приладами. Запускають спеціальну програму, інспектор вносить дані транспортного засобу, програма автоматично зчитує дані, інспектор вносить тільки пункт порушення та друкує повідомлення, де вказано інформацію про порушення, номер машини тощо», – пояснює Костянтин Романов.

На повідомленні є QR-код, вхід у персональний кабінет порушника. Відповідно є роз’яснення, як оплатити штраф, реквізити казначейства міської ради. Водій чи власник автомобіля може сплатити штраф за порушення одразу.

Крім того, інспекція направляє власнику транспортного засобу постанову із супровідним листом на домашню адресу. Згідно із законом статті 300-1 КУпАП, у водія є 10 днів (пільговий період), щоб сплатити 50% штрафу. У разі несплати впродовж місяця інспекція надсилає повідомлення власнику та у виконавчу службу, але сума штрафу одразу подвоюється, і працює державний механізм зняття коштів.

Костянтин Романов демонструє на моніторі інформацію, де є статистика. У базі зафіксовані всі порушення, фото авто, місце, є прив’язка до вулиці тощо.

Всі кошти від сплати штрафів потрапляють у міський бюджет, каже Костянтин:

«Людина, яка порушила, свідомо платить гроші у міський бюджет. Їх використовуватимуть на розвиток міста, оновлення дорожніх знаків, освітлення, створення кишеньок на проїжджій частині тощо».

В інспекції вважають, що у такий спосіб у водіїв виробиться культура паркування. Мовляв, у нашому місті проблем із паркуванням немає.

«У нас є проблема – пройти 100 метрів зайвих пішки. У центрі є багато вулиць, прилеглих, незавантажених транспортом. Хочемо розвантажити центр міста для руху транспорту та пішоходів».

Рейд з інспектором

Аби перевірити, як працюють нові правила штрафів за порушення паркування, вирішили вийти на спільне патрулювання з інспекторами.

Зустрічаємося після обіду о 14:00. Наш маршрут розпочинається з вулиці М. Коцюбинського біля резиденції митрополитів – історичної спадщини міста. Біля огорожі університету по обидва боки стоїть цілий ряд автівок. Машини начебто не перешкоджають руху транспорту чи пішоходам. Однак, за словами інспекторів, ці транспортні засоби припарковані з порушеннями правил ПДР: одні заважають руху пішоходам, з іншого боку вулиці – припарковані під забороненим знаком.

У крайній автівці сидить водій. Інспектор підходить до нього та просить забрати транспорт. Той одразу їде.

«Оскільки водій є на місці, я його попередив про порушення і попросив забрати машину. Ми не каральний орган, стараємося працювати для містян», – каже інспектор із паркування Олександр Яворський.

Фактично всі автівки по правий бік вулиці припарковані з порушенням правил ПДР, каже інспектор. Адже вони не залишили на тротуарі два метри для проходу пішоходів, це помітно навіть без рулетки. Лише один із трьох водіїв лишив приблизно два метри.

Інспектор фотографує кожну машину на спеціальний пристрій.

«Фіксуємо порушення водіями транспортних засобів, які наразі перешкоджають руху пішоходів, стоять на тротуарі. Тут у кабінеті порушника є відеофіксація, водій зможе побачити порушення або оскаржити його в суді», – розповідає інспектор.

Поки правоохоронці фіксують порушення, на звільненому місці паркується інша автівка. З неї виходять троє людей та йдуть до університету.

«Краще не порушуйте», – зауважує інспектор.

«Це іноземці, висадив їх на екскурсію», – виправдовується водій.

Після фотофіксації декількох автівок та занесення їх у базу інспектор друкує повідомлення з приладу та прикріплює його за двірниками на лобовому склі автомобіля. Це квитанція, у якій вказано причину скоєння порушення.

«Водій може одразу зайти у кабінет порушника через QR-код. Тут є вся інформація та рахунок, куди потрібно сплатити штраф. Також є відомості про те, що штраф можна оплатити впродовж десяти днів від моменту винесення постанови. Тобто водій отримує пільгу 50%. Наприклад, у цьому чеку сума штрафу становить 225 гривень. Відповідно, 50% штрафу — це 127,50 гривні», – пояснює Олександр Яворський.

Аби квитанція не розмокла, інспектор кладе її у файлик та знову фіксує на камеру.

За час нашого патрулювання на цьому відрізку дороги на звільнене місце припаркуватися хотіли декілька машин. Дехто повертався до залишеного транспортного засобу до 5 хвилин і від’їжджали. Таких не штрафували.

«Ми даємо водію шість хвилин, аби він повернувся. Якщо повертається і їде, ми не штрафуємо. Так налаштована програма. У випадку, якщо порушення стосується паркування на тротуарі, нам не треба чекати», – каже інспектор.

Також він зауважує, що часто водії паркуються на пішохідних переходах поруч зі сміттєвими баками.

«Сьогодні наш інспектор наклав штраф на автомобіль, припаркований біля сміттєвого бака. Люди паркуються у смітниках і не розуміють, що так не можна. Ближче, ніж п’ять метрів до сміттєвого бака паркувати автомобіль заборонено. Адже у разі пожежі чи іншої катастрофи згорить цілий ряд автомобілів, пожежна машина не зможе під’їхати. Так паркуватися не можна, навіть якщо є знак парковки», – запевняє Олександр.

Запитуємо в інспектора, де у такому разі паркуватися водіям.

«Буквально на вулиці за рогом або ж на прилеглих. Річ у тім, що водії звикли під’їжджати під двері магазину чи ресторану і не хочуть пройти 100-500 метрів», – відповідає інспектор.

За його словами, конфліктних ситуацій із водіями наразі не було. Більшість містян знають про роботу інспекції у місті.

«Всі хотіли в Європу, що ж, ідемо», – каже інспектор.

До нас підходить водій Мерседеса, який намагався припаркуватися на проїжджій частині вулиці М. Коцюбинського. Чоловік каже, у Чернівцях непродумані місця для паркування автомобілів.

«Людей зіштовхують лобами. Інспекторів змушують штрафувати водіїв, а нам забороняють паркуватися у центрі. Але в нас непродумані ні парковки, ні проїзди. Вважаю, що на ділянках дороги, де є місце, можна дозволити водіям паркуватися. Їм обмежують можливості, у нас діють заборони, а взамін нічого не дають», – каже водій.

За пів години рейду інспектори зафіксували та надрукували повідомлення про штраф за порушення ПДР на 7 автомобілів. Чотирьом громадянам зробили зауваження. Оскільки інспектори працюють переважно із залишеними автівками, все пройшло спокійно та без участі водіїв.

Як працює інспекція з паркування:

– інспектор з паркування друкує повідомлення про притягнення до адміністративної відповідальности та розміщує його на лобовому склі автомобіля;

– винесені постанови про адміністративні стягнення з доказовою базою правопорушення надсилають власникам транспортних засобів рекомендованими листами впродовж трьох днів із дня винесення постанови про адміністративне стягнення;

– інспектори з паркування не мають права брати готівку в рахунок оплати паркування або в рахунок оплати штрафів, накладених на місці вчинення правопорушення, адже за це передбачено штраф у розмірі від 15 до 70 неоподатковуваних мінімумів.

За що можуть оштрафувати інспектори з паркування:

– порушення правил зупинки та стоянки автомобіля (ч. 1 статті 122 КУпАП) – розміщення автомобіля в зоні дії знаків 3.34 та 3.35  – штраф у розмірі 255 грн;

– порушення правил зупинки та стоянки автомобіля (ч. 3 статті 122 КУпАП) – розміщення автомобіля, що створює перешкоди дорожнього руху або загрозу безпеці руху, зокрема:

– зупинка ближче 30 метрів від посадкових майданчиків громадського транспорту або від дорожнього знаку такої зупинки з обох боків;

– зупинка на пішохідних переходах і ближче 10 метрів від них з обох боків;

– зупинка ближче 10 метрів від виїздів із прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду;

– зупинка на перехрестях та ближче 10 метрів від них з обох боків;

– стоянка у місцях, де створює перешкоду для руху пішоходів, – штраф у розмірі 510 грн з тимчасовим затриманням (евакуацією) автомобіля.

Фото Володимира Гуцула

 

Коментарі