Новини

Чи можливо вирішити проблему зі світлофорами у Чернівцях, створивши петицію, та як це працює

Чернівчанин створив петицію про несправну роботу світлофорів: чи відреагує влада міста.

На сайті Чернівецької міської ради зареєстрували петицію, де чернівчани вимагають відрегулювати світлофори на перехресті вулиці Небесної сотні і проспекту Незалежності. Автор пропонує проаналізувати логіку та тривалість роботи світлофорів і змінити їх.

Автор петиції Андрій Данко розповів журналістам «Шпальти», відколи на відремонтованій вулиці встановили нові світлофори, затори трапляються частіше:

«Щодня їжджу на роботу автомобілем, у якийсь момент помітив, що затори на проспекті Незалежності трапляються частіше, спочатку подумав — збіг, але згодом зрозумів, що це відбувається періодично, хоча раніше такого не було. Відтак звернув увагу на самі світлофори і помітив, що вони змінили логіку роботи, ввімкнувши безпечний лівий поворот. Як показує практика — проблема заторів саме у зміні принципу роботи, оскільки раніше такого не було», — каже автор петиції.

Петиція Андрія Данка вже зібрала 85 голосів із 250-ти необхідних. Чоловік каже, що у створенні петицій він новачок, цю зареєстрував через те, що чітко бачив проблему:

«Раніше я підписував петиції, та як автор роблю це вперше. Гадаю, що не востаннє, бо у місті є ще багато проблем, а такий спосіб поки ледь не єдиний метод вирішення проблеми. Написав петицію, бо не знав, куди постукати. Тобто проблему бачив, а інших шляхів вирішення — ні. Здивований, що люди відгукнулися і почали підписувати мою петицію, бо думав, що це залишиться проігнорованим. Та якщо чернівчани підписують — ця ситуація не влаштовує не тільки мене».

Незважаючи на те, що автор вражений тим, як швидко люди відгукнулися, стверджує, що процедура розгляду та підпису петицій — справа затяжна:

«Мінус петицій у тому, що сам сайт міської ради не є популярним. Аби твоє звернення побачили, потрібно ледь не ходити роздавати флаєри з посиланням на петицію по місту — жартує Андрій. — Крім того, що автор має її реєструвати, треба ще й якось популяризувати її, аби люди просто пабачили».

На кінець Андрій Данко каже, що загалом такий принцип роботи світлофорів характерний для розвинених міст, проте у нас не врахували те, що у Чернівцях немає такого автомобільного трафіка.

Аби з’ясувати, чи знають у міській раді про проблему зі світлофорами, журналісти «Шпальти» звернулися до голови Департаменту житлово-комунального господарства Володимира Бешлея. Проте він перенаправив нас до відповідального за об’єкт фахівця.

Володимир Шустров каже, що петиції не бачив та про проблему чув:

«Так, про це я знаю. Просто наші люди не зовсім розуміють, що така робота світлофорів є запланованою. Під час розробки проєкту вираховували інтенсивність руху транспортних засобів та пішоходів. У результаті отримання даних ми розробили пофазну цифрограму. На практиці воно має інший вигляд, аніж у теорії — не для Чернівців».

Попри те, що світлофори працюють справно, і це задумка проєкту, їхній механізм можна змінити:

«Якщо петицію підтримає потрібна кількість людей, це питання почнуть вирішувати. Думаю, достатньо буде змінити лише роботу фаз», — констатує Володимир Шустров.

Зареєстрували петицію о кінця збору підписів залишилося 

Матеріал Іванни Шевчук

Фото Анастасії Бойчук

 

Коментарі