Новини

Якщо можеш, не пиши: у Чернівцях відбулася лекція Олени Алчанової. Фото

Чернівчан навчали завойовувати та утримувати увагу читача без клікбейту, формувати власний стиль та розповідали, яких помилок найчастіше допускають сучасні автори.

8 лютого у медіацентрі «Belle Vue» відбулася лекція «Якщо можеш, не пиши!». Спікерка Олена Алчанова, контент-майстриня шведсько-української IT-школи Beetroot Academy, колумністка проєкту«The Devochki» та ексжурналістка освітньої платформи LABA розповіла чернівчанам про те, як складати речення так, аби читач розумів автора з першої літери, які запитання ставити до тексту, як підійти до цільової авдиторії та яких слів не варто вживати взагалі.

Олена має п’ять років досвіду роботи журналістки, копірайтерки та редакторки, хоча спеціалізованої гуманітарної освіти не має.

«Для «The Devochki» я дописувала рік безкоштовно, поки працювала на іншій роботі. Робила це під час обідньої перерви, інколи говорила керівництву та колегам, що біжу до зубного, а сама записувала десь інтерв’ю. Тексти писала після роботи вночі або під час роботи, коли мала вільний час. Потім пішла у «LABA». Там мені довелося підробляти ще на фрілансі в інших проєктах, бо не вистачало грошей. Стомившись від цього, я пішла працювати у «Beetroot», маючи вже велике портфоліо. Всі правила, які ви сьогодні почуєте, — це схеми, які я почула від інших лекторів, щось мені підказували мої колишні редактори, а щось розробила я на основі досвіду», — розповідає Олена Алчанова.

Упродовж лекції спікерка розповіла про найпоширеніші проблеми в текстах не лише медіа, а й блогерів, держустанов та пересічних людей. Окрім цього, вона пояснила, як правильно формулювати речення та працювати над текстом так, аби створити унікальний продукт. А також розповіла про лайфхаки, які допоможуть авторові з будь-яким рівнем майстерности відпрацювати власний стиль.

«Коли я бачу, що у людини є хоча б зародки власного стилю, я завжди намагаюся щось порадити, обговорити, пояснити, коли редагую її текст. Але якщо автор безнадійний, зазвичай на роботі я просто переписую текст наново. Для того, аби сформувати авторський стиль, треба читати багато художньої літератури. Кожен її підбирає сам, але я починала з Чехова та Орвелла. Їхній стиль мені найбільше подобається. Також цілком нормальне явище, коли ви «крадете» стиль у інших авторів. Повністю вкрасти таке не вийде, бо автор завжди додасть щось своє, напише так, як він це побачив і зрозумів. А тому це вже виходить унікальний стиль, притаманний лише вам», — каже Олена.

Лекція від Beetroot Academy з Оленою Алчановою проходить у Чернівцях уперше. Контент-менеджерка розповідає, що поки не встигла познайомитися з текстами чернівецьких авторів, але додає, що в кожному місті можна знайти такі:

«У кожному місті є або хороші осередки з поганими текстами, або погані осередки з цікавими матеріалами. Що зараз із цим відбувається у Чернівцях, сказати не можу, не вивчала. Але потужні платформи можна знайти у Франківську, Одесі та Львові».

Після Чернівців Олена проведе лекції і в інших містах, де є філії IT-школи, зокрема в Одесі.

«Я провела більше десяти лекцій. Кожного разу редагую свою презентацію, змінюю картинки, але структура залишається незмінною. Попереду ще багато роботи, бо академія має осередки у 18 містах України і планує відкрити ще. Далі ми їдемо в Одесу, там буде дещо інша лекція», — зазначає Олена Алчанова.

Фото Анастасії Бойчук

Коментарі