Новини

На реставрацію Хотинської фортеці виділять понад 8 мільйонів гривень. Що зроблять за ці кошти

Планують відреставрувати стіну цитаделі з боку Дністра та загалом шість обєктів фортеці.

П’ять архітектурних об’єктів країни на суму 114 мільйонів гривень цього року планує відреставрувати Міністерство культури, молоді та спорту. Про це повідомила під час пресконференції заступниця міністра Світлана Фоменко. Серед об’єктів, які відреставрують: головна ратуша в місті Бережанах (Тернопільська область), Кам’яна могила (Запорізька область), приміщення бурси на території «Софії Київської», костел святого Миколая (Київ), а також Хотинська фортеця (Чернівецька область).

«Важливий об’єкт – Хотинська фортеця. Наступного року буде 400 років Хотинської битви, вона відбувалася під стінами замку. Мур і фортеці перебувають у передаварійному стані. Там є шість об’єктів, які потребують термінової реставрації, цього року ми виділили гроші і проведемо її»,  – зазначила Світлана Фоменко.

Вам буде цікаво: Хотинську фортець торік відвідали 120 тисяч туристів

«Хотинські вісті» повідомляють, що стіна цитаделі з боку Дністра вкрай потребує укріплення, оскільки скельна основа під нею руйнується. Як повідомила директорка ДІАЗ «Хотинській фортеця» Єлизавета Буйновська, у 2019 році виготовили проєктно-кошторисну документацію на протиаварійні роботи (на окремих об’єктах такі вже здійснили торік). Загальна вартість – 12 мільйонів гривень.

 

Коментарі