Новини

Депутати пропонують стягувати до 2 мільйонів гривень за порушення прав інтелектуальної власності в Україні

Депутати ухвалили за основу законопроєкти про реформу патентного законодавства та про захист права інтелектуальної власності.

5-го лютого на засіданні Верховної Ради депутати ухвалили за основу законопроєкт про реформу патентного законодавства.

У першому читанні його підтримали 369 нардепів за необхідних 226 голосів.

«Ми вже знаємо, в ході підготовки законопроєкту №2259 до другого читання ми проведемо широкі консультації щодо внесення змін до так званих вічно зелених або вторинних патентів. Мова йде про несолі, ізомери, нові терапевтичні рішення», – сказала народна депутатка Роксолана Підласа, представляючи документ у парламенті.

Також 4 лютого Рада ухвалила законопроєкт про захист права інтелектуальної власності на торговельні марки та боротьбу з патентним явищем 350-ма голосами.

«Оскаржувати фейкові патенти дорого і складно, а відповідальність за тролінг майже символічна. Якщо хто-небудь використовує вашу торговельну марку або дуже схожу на неї, у правовласника сьогодні немає жодної можливості це оскаржити, крім як у судовому порядку. І, на жаль, з чинною судовою системою таке оскарження – це теж довго, дорого і складно», – зазначила Підласа.

Законопроєкт передбачає відкриття бази даних заявок на торговельні марки для дореєстраційного захисту.

«Нарешті ми встановлюємо жорсткі санкції до порушників прав інтелектуальної власності, грошове стягнення в розмірі до 2 мільйонів гривень. Ці інструменти роблять маніпуляцію з торговими марками і промисловими зразками дуже складною, економічно невигідною і ризикованою», — наголосила Роксолана Підласа.

Коментарі