Колонки

Які фільми претендують на «Оскар» за Найкращий у 2020? Огляд головних стрічок цьогорічної церемонії

У переліку на головний «Оскар» – дев’ять стрічок. Але лише одна отримає золоту статуетку у номінації «Найкращий фільм».

Головну нагороду в кінематографі вручатимуть уже цими вихідними. Це 92 церемонія премії «Оскар», яка відбудеться у Лос-Анджелесі, США.

За номінацію «Найкращий фільм» змагатимуться дев’ять стрічок, серед яких «Джокер», «Аутсайдери», «Ірландець», «Кролик Джоджо», «Маленькі жінки», «Шлюбна історія», «1917», «Одного разу в… Голлівуді» та «Паразити».

Донедавна фаворитом гонки за нагороду був «Джокер», чи не головний фільм року, який встояв «на ногах» навіть після нової стрічки живого класика Мартіна Скорсезе з неймовірним складом акторів у фільмі «Ірландець». Але після показу воєнної драми «1917» голови критиків відвернулися від трагедії про клоуна, і тепер основним претендентом на «Оскар» є британська стрічка про Першу світову війну.

Джокер (11 номінацій)

Стрічка виграла головну нагороду Венеціанського кінофестивалю – «Золотого лева». Також має найбільше номінацій цього року – 11. Це перший фільм за коміксами, який зібрав у світовому прокаті більше мільярда доларів. Головному акторові одразу ж напророкували «Оскар», і Хоакін Фенікс упевнено йде до цієї номінації.

Про що: «Джокер» – це трагедія про самотність та нонконформізм. І хоча назва перекладається як жартівник (joke – жарт), смішного мало. Десь три з половиною жарти на дві години фільму. Це похмуре кіно про людину, яка перетворюється на монстра без падіння у кислоту, євгеніки та прокляття Каліпсо.

«1917» (10 номінацій) 

Кіно вже отримало головну кінонагороду Великої Британії – BAFTA за «Кращий фільм», «Кращого режисера» та «Кращу операторську роботу» тощо.

Раніше стрічку відзначили однією з найпрестижніших нагород у кіносвіті – «Золотим глобусом» за кращий фільм і кращу режисеру. Цю премію вручає Голлівудська асоціація іноземної преси. Бафта та Глобус за «Кращий фільм» означає, що з великою вірогідністю «Оскар» отримає саме фільм Сема Мендеса «1917» і кращим режисером теж визнають британця. Втім, поки це лише припущення. Загалом стрічка має 10 номінацій.

Про що: у розпал Першої світової капрал Блейк і його товариш Скофілд отримують завдання: принести термінове повідомлення командирові Девонширського батальйону скасувати бойовий наказ, інакше півтори тисячі солдат потраплять у пастку. У Блейка особиста мотивація, у тому батальйоні – його старший брат. Не роздумуючи і хвилини, солдати вирушають у дорогу довжиною у фільм.

«Ірландець» (10 номінацій)

Роберт Де Ніро, Аль Пачіно і Джо Пеші повернулися у велике кіно, та ще й разом, та ще й під патронатом живого класика Мартіна Скорсезе. Шанс отримати головний «Оскар» досить високий, адже багатьом зрозуміло, що це, можливо, останній великий фільм цього режисера з таким акторським складом. «Ірландець» знятий у традиціях Скорсезе: довгий, виважений, важковаговик серед номінантів, який має шанс як виграти головну нагроду, так і «пролетіти» повз більшість номінацій.

Про що: Це кіно про мафію. Без пафосних перестрілок з автоматів «томпсон». Фільм детальний, неквапливий, побудований на діалогах, нюансах і павзах. «Ірландець» – екранізація книги Чарльза Брандта «I Heard You Paint Houses», яка розповідає історію про кілера. Тривалість — 3,5 години.

«Одного разу в… Голлівуді» (10 номінацій)

Дев’ятий фільм видатного Квентіна Тарантіно розчарував немало очікувань фанатів. Від режисера чекали черговий фільм із купою крові і вбивств, як у попередніх стрічках на кшталт фільму «Безславні виродки» або «Джанґо вільний». А вийшло досить легке літнє, але дуже атмосферне кіно. У головних ролях Леонардо ДіКапріо, Бред Пітт і Марго Роббі. Фільм зібрав чимало нагород: одну BAFTA та три Золоті глобуси. Стрічка має непогані шанси на перемогу в головній номінації, але ще більше шансів у Бреда Пітта отримати перший персональний Оскар за кращу чоловічу роль другого плану.

Про що: Події відбуваються у сонячному Лос-Анджелесі 1969 року. Актор Рік Далтон переживає кризу у кар’єрі і плаче у жилетку своєму дублеру і другу Кліффу Буту. Сам Кліфф ніколи зірок із неба не хапав, але не скиглить на життя у трейлері і роботі на задвірках кіноіндустрії. А ще є легка й безтурботна, як кульбаба, та красива, як Венера, Шерон Тейт. Акторка насолоджується початком свого зіркового часу і крутить роман із режисером Романом Поланські.

«Кролик Джоджо» (6 номінацій)

Неймовірним успіхом серед критиків і глядачів увінчався фільм «Кролик Джоджо» режисера Тайки Вайтіті. Новозеландець не лише зняв кіно, став співавтором сценарію, а ще й виступив у ролі уявного Гітлера. Стрічку вже відзначила Гільдія Сценаристів за кращий адаптований сценарій. Також у цій номінації фільм уже має премію BAFTA, тож усі шанси отримати за такі самі заслуги «Оскар» є.

Про що: Події фільму відбуваються у нацистській Німеччині в кінці Другої Світової війни. Головний герой – 10-річний Йоханнес на прізвисько «Джоджо», переконаний нацист, вірить у заповіти Рейху й у нього є уявний друг Гітлер. Але життя хлопчика перевертається, коли він знаходить єврейську дівчинку, яку переховує його мама.

«Маленькі жінки» (6 номінацій)

За чергову екранізацію однойменної книги Луїзи Мей Олкотт взялася режисерка Ґрета Ґарвіґ. У головних ролях неперевершені акторки: Сірша Ронан, Емма Вотсон, Лора Дерн тощо. Роман американської письменниці екранізують не вперше — у версії 1994 року грала Вайнона Райдер, а фільм номінували на три оскари. Нинішню версію фільму у світі кіно визнали кращою, хоча би через те, що номінацій на Оскар удвічі більше. Втім, критики вважають, що шансів отримати нагороду у головних номінаціях у стрічки немає.

Про що: Фільм показує дорослішання чотирьох сестер. Події відбуваються під час Громадянської війни в США. Саме тоді дівчата зіштовхуються з першим коханням, гірким розчаруванням, розлукою. У сестер починаються непрості пошуки себе і свого місця в житті.

«Паразити» (6 номінацій)

В історії «Оскара» це одинадцятий фільм іноземною мовою, номінований на головну нагороду, і шостий, номінований одночасно як кращий фільм і найкращий іноземний фільм. Південна Корея хоч і славиться своїм кінематографом, але це лише перша номінація на «Оскар» для країни.

«Паразити» виграли Золоту пальмову гілку на Каннському кінофестивалі. Кіно досить специфічне, цікаве, з неочікуваною кінцівкою тривалістю дві години.

Про що: Розумному, але бідному хлопцю Кі Ву пропонують роботу репетитора у багатій родині. Підробивши диплом про вищу освіту, парубок відправляється у шикарний дизайнерський особняк і справляє на господиню хороше враження. І ось він вигадує незвичайний план, аби працевлаштувати у багату родину рідну сестру.

«Шлюбна історія» (6 номінацій)

​Стрічка отримала шість номінацій на «Оскар. І це без стамільярдних бюджетів і спецефектів. Із шести можливих нагород критики прогнозують найімовірніший «Оскар» Лорі Дерн за кращу жіночу роль другого плану. Також неперевершено показав себе головний актор Адам Драйвер, його гра пронизує глядача своєю справжністю. Втім, навряд йому вдасться перегнати Хоакіна Фенікса у гонці за найкращу роль.

Про що: «Шлюбна історія» – кіно про складнощі розлучення. Герої – інтелектуали, творчі особистості, які колись любили одне одного. Почуття охололи, залишився маленький син. Попереду суди, які кардинально змінять стосунки головних персонажів.

Маємо змогу подивитися на Скарлетт Йоханссон не у ролі жінки з надзвичайними здібностями (як у фільмах Марвел), а простої смертної.

«Аутсайдери» (4 номінації)

Американська стрічка має найменше номінацій серед фільмів, які змагаються за головний «Оскар». Цікаво, що інші три номінації фільму технічні, незважаючи на титанів Голлівуду Метта Деймона і Крістіана Бейла у головних ролях. Головне, що фільм завоював серця глядачів. Незважаючи на майже три години фільму, збори вдвічі перевершили бюджет, і с трічка потрапила до переліку авторитетних кінорейтингів.

Про що: У картині йдеться про реальну історію Кена Майлза, який брав участь у відомих гонках 24 години Ле-мана.

Кіно чудове, тут і про дружбу, про віру в себе, про вірних людей поруч. Неперевершена гра Крістіана Бейла, який вчергове схуднув заради цієї ролі. Актор класно передав образ, жагу до перемоги, відданість своїй справі.

Звичайно, не обійдеться без красивих машин.

Американська академія кіномистецтва назве переможців Оскара-2020 уже невдовзі, у ніч проти 10 лютого о 3:00 ночі за київським часом.

Матеріал Олександра Докієна

Коментарі