Новини

МОЗ впроваджує заходи проти ботулізму. Який рівень захворюваності на Буковині

Найчастіше причиною ботулізму стають консерви домашнього приготування.

Фото Natalie Rhea Riggs, unsplash.com

Міністерство охорони здоров’я направило лист міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофію Мілованову для спільного впровадження заходів, які допоможуть знизити рівень захворюваності інфекційними хворобами, зокрема ботулізмом.

«Ботулізм — це харчове отруєння, причиною якого стало вживання продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. Найчастішепричиною ботулізму стають консерви домашнього виготовлення, проте інколи через порушення технологічних процесів, умов зберігання або ж фальсифікат отруєння можна отримати після споживання магазинних консервів», — розповідають у МОЗ.

За даними Міністерства, 98 випадків виникнення захворювання у 2019 році були спричинені виготовленою у домашніх умовах харчовою продукцією. Лише у 13 випадках причиною бутулізму стала їжа з торговельних мереж.

МОЗ України пропонує розглянути питання профілактики ботулізму з Державною службою України з питань безпечности харчових продуктів та захисту споживачів. Також хочуть підвищити державний контроль підприємств, на яких здійснюється виробництво харчових продуктів, вживання яких може стати причиною ботулізму.

Міністерство рекомендує провести інформаційну кампанію з профілактики ботулізму Держспоживслужбі спільно з Центром громадського здоров’я.

«Станом на 2 січня 2020 року в Україні є 92 протиботулічні сироватки», — повідомляє МОЗ.

Як повідомили журналістам «Шпальти» у лабораторії Департаменту охорони здоров’я, у 2019 році на Буковині не зафіксували жодного випадку захворювання ботулізмом:

«Минулого року жодного випадку не було. А от у 2018 зафіксували 3 хворих, захворіли у побуті, всі дорослі».

Довідка: 

Причинами ботулізму можуть стати всі консервовані продукти, які були погано вимиті, недостатньо термічно оброблені, які транспортували або зберігали неналежним чином. Термін придатности, вигляд та смак не допоможуть вам визначити, чи вона заражена. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також він може виникнути у в’яленій чи копченій рибі та будь-яких виробів із м’яса.

Аби убезпечити себе від ботулізму, варто уникати цих продуктів або не їсти ті, у яких ви не впевнені. Зберігати продукти потрібно при правильній температурі. Готуючи їжу, необхідно дотримуватися правил гігієни та норм термічної обробки. Стан води під час приготування також є важливим. Ці рекомендації підходять також для профілактики інших харчових отруєнь і кишкових інфекцій.

 

Коментарі