Новини

Економіка України зросла на 3,3% за минулий рік

На економічне зростання вплинули висока інвестиційна активність, рекордний врожай зернових, зміцнення курсу гривні.

Фото Helloquence, unsplash.com

За результатами 2019 року, економічна активність зберігалася на досить високому рівні – темпи зростання ВВП оцінено у 3,3%, це майже збігається з показником 2018 року. Про це йдеться в огляді економічної активности Мінекономіки.

Однак показник, який уряд розрахував, ще не є остаточним. Кінцеві дані має надати Державна служба статистики.

У 2019 році виробництво товарів уповільнилося, а до кінця року й зовсім упало.

Основними факторами, що вплинули на економічну активність торік, стали інвестиційна активність, рекордний врожай зернових та зміцнення курсу гривні. Також послабився глобальний попит та зросла купівельна спроможність населення.

«2020 року продовжиться реформування у всіх сферах економіки, модернізація промислового комплексу, активне оновлення інфраструктурних об’єктів. Однак дія чинників, які впливали на розвиток економіки у 2019 році, на тлі вже сформованих у попередніх періодах структурних дисбалансів та накопичених проблем, дещо стримуватимуть зростання економіки загалом», — зазначають у Мінекономіки.

19 листопада старша економістка представництва Світового банку в Україні Анастасія Головач під час пресконференції у Києві повідомила, що Світовий банк покращив свій прогноз щодо зростання економіки України у 2019 році з 3,4% до 3,6%.

За даними Державної служби статистики, у третьому кварталі 2019 року економіка в Україні зросла на 4,1%.  А у другому економічне зростання в Україні досягло 4,6%, у першому — 2,5%.

 

Коментарі