Новини

У Чернівцях відбулася вечірка обміну речами

Чернівчан закликають до зменшення споживацтва, аби покращити екологічну ситуацію.

2 лютого у приміщенні громадської організації ГО «Захист» відбулася вечірка обміну речами «Reuse party». Люди безкоштовно обмінювалися, дарували та знаходили речі.

Ідея створення виникла у засновниці платформи «REюZ Чернівці» Наталки Жукової, коли вона хотіла віддати комусь свої іграшки, а згодом це переросло у масове явище:

«У мене було дві величезні коробки м’яких іграшок, деякі завдяки допису у фейсбуку вдалося роздати друзям, а решту не знала, куди діти. Хотілося, аби ці іграшки так само комусь приносили радість, як і мені. У фейсбуку випадково натрапила на всеукраїнську групу «Реюзу». Зробила пост – і, вау, зацікавилися три людини. Декілька іграшок поїхали у Харківську область, а два ящики скарбів – в Одеську у баготодітну сім’ю. Отже, я далі робила дописи різних дрібних речей у тій групі. Люди справді зацікавлені, але багато хто не хоче витрачати гроші на пересилку, якщо це якісь дрібнички (диски, прикраси, коробочки). Тому я вирішила, що прикольно буде, якщо у нас з’явиться така спільнота, а люди легко зможуть віддавати і шукати речі, які їм потрібні».

Такий захід у Чернівцях проводять уже вдруге. Наталка Жукова каже, що цього разу людей прийшло набагото більше, ніж минулого:

«Вперше на заході було до 30-ти людей, зараз бачу набагато більше. Чернівецький REюZ існує вже більше року, мене тішить те, що зараз долучається більше людей».

На бажання можна було долучитися і до майстер-класу Іннеси Флоряк із виготовлення речей із залишків тканини. Цього разу робили прихвати із невикористаних клаптиків.

Антоніна Ланова навчала відвідувачів вечірки робити орігамі.

«Стараємося робити різні майстер-класи. Це цікаво, до того ж, коли є діти, вони охоче залучаються до подібного», — зазначає організаторки «Reuse party» Наталка Жукова.

Подібні платформи частково вирішують проблему споживацтва, яке є одним із основних руйнівників екології, каже Наталка:

«Віддаючи речі комусь, ми їх не викидаємо. Ми знаходимо їм нового власника чи власницю. Звідси маємо менше витрат і сміття».

Поділяють таку ідею і гості заходу:

«Тут я вперше. Раніше чула про подібні заходи і завжди думала, що це дуже цікаво. Сьогодні ми з сестрою принесли 2 рюкзаки одягу. Ти розумієш, скільки вдома непотрібних тобі речей, тільки коли починаєш їх збирати. Це круто, що подібні платформи існують, круто, що речі можуть прожити друге життя, а не йти у смітник», — каже студентка 2 курсу ЧНУ імені Юрія Федьковича Віка.

Наталка Жукова розповідає, що платформа завжди доступна в онлайн-режимі, до того ж організатори думають ще й над орендою приміщення, яке слугуватиме своєрідним пунктом прийому речей.

За словами організаторки, «Reuse party» відбуватимуться щонайменше раз на квартал, у кращому випадку — щомісяця. Усе залежить від того, наскільки багато людей будуть зацікавлені у цій події.

Матеріал Іванни Шевчук 

Фото Анастасії Бойчук

 

Досі не підписані на наш Telegram-канал?

Першими дізнавайтеся про найважливіше на сторінці «Шпальти» у Twitter.

Коментарі