Новини

Чернівчанин з українсько-турецькою командою встановили новий рекорд Азії з налагодження радіозв’язків

Українські радіоаматори подолали шлях довжиною 1200 км через Румунію і Болгарію, далі дві переправи через протоку Дарданелли до міста Чанаккалє й острів Бозджаада.

Експедиція, у якій взяли участь українські та турецькі спортсмени-радіоаматори, завершилася рекордом зі встановлення радіозв’язків. Команда претендує стати другою у світі та першою в Азії. Про це розповів «Шпальті» учасник експедиції, чернівчанин, майстер спорту України з радіоспорту В’ячеслав Жук.

Завершилися міжнародні змагання з радіозв’язку на діапазоні хвиль довжиною 160 метрів «CQ 160 CW Contest».

«Ці змагання є найвідповідальнішим випробуванням для спортсменів-радіоаматорів і
найважчими для встановлення радіозв’язків. За правилами, за зв’язки, які учасники змагань проводять між континентами, нараховується вдвічі більше очок, ніж за зв’язки всередині континенту», – каже В’ячеслав Жук.

Команда, яка складалася з семи українських та чотирьох турецьких спортсменів радіоаматорів, обрали для участі у змаганнях «CQ 160 CW Contest» турецький острів Бозджаада, що розташований у північній частині Егейського моря.

Українська частина команди останні приготування до експедиції проводила у Чернівцях. Саме звідси наші радіоаматори вирушили двома автівками до турецького острова.

Вони подолали шлях довжиною 1200 км. Через Румунію і Болгарію, далі – дві поромні
переправи через протоку Дарданелли до міста Чанаккалє і, власне, вже на сам острів Бозджаада.

Діставшись острова, впродовж двох днів спортсмени налаштовували обладнання та піднімали антени.

Як зазначають спортсмени-радіоаматори, основним викликом у цих змаганнях є дотримання вимоги, що розміри антен повинні бути співмірними до довжини хвилі.

Українсько-турецька команда зуміла підняти на острові антену, загальна довжина якої склала 40 метрів (висота її 26 метрів). Вона мала Г-подібну форму. Спортсмени також використовували ще шість антен для прийому сигналів різних напрямків довжиною від 240 до 450 метрів.

Цьогоріч у змаганнях взяли участь більше трьох тисяч учасників з усіх континентів світу та понад 150 команд.

Українсько-турецький колектив встановив 2 тисячі 280 радіозв’язків і набрав понад 2 мільйони 800 тисяч залікових очок, встановивши новий рекорд Азії. Відповідно команда претендує стати другою у світі та першою в Азії. Остаточні результати міжнародна суддівська бригада оголосить не раніше літа.

Фото з архіву В’ячеслава Жука

Коментарі