Новини

«SVAYA» щотижня проводить у Чернівцях відкриту майстерню

Чернівчани мають змогу отримувати художній досвід за чашкою чаю та неформальною бесідою.

1 лютого мистецька формація «SVAYA» провела у Чернівцях захід «Drink tea and draw faces». Охочі митці та мисткині могли намалювати портрети, випити чаю, пригоститися смаколиками та порозмовляти. Зі слів координаторки формації Ольги Поляк, заходи такої тематики проводять щосуботи:

«Івенти проходять тричі на тиждень: у п’ятницю, суботу та неділю. У п’ятницю – кіно, в суботу – заходи подібного характеру, а в неділю – вільний день: можуть бути лекції, можемо до когось на зустріч завітати», – розповідає Ольга.

На неформальні мистецькі заходи можуть приходити люди, які займаються професійно художнім мистецтвом, та ті, хто не вміє малювати взагалі. Мета зустрічей, аби молодь отримувала досвід та розвивалася.

Як розповіла художниця та відвідувачка заходу Анна Тарновецька, такі події давно не організовували у Чернівцях:

«Це класно, що таке влаштовують. Тривалий період у Чернівцях проходили мистецькі події через призму «заслужених художників». Це позитивний досвід. Навіть, якщо ти цим не будеш займатися професійно, це дасть певний поштовх до розуміння мистецьких процесів».

У просторі, який Український народний дім надав для реалізації проєкту, базується дві формації: «СВАЯ» – «молоді, але старі митці» та «Zwanzig Partisanen» – художники віком від 13-ти до 16-ти років.

«Це некомерційні проєкти, вони альтернативні. Грошей, які залишають люди, вистачає рівно, щоб заплатити за газ, світло та матеріали для роботи. Все, що тут є, придбали з донатів (пожертвувань), а також із фінансової підтримки групи молодих бізнесменів B2B», – ділиться Ольга.

Матеріал Вадима Германа

Фото Ірини Болести

Коментарі