Новини

Волонтери прибрали у Чернівцях річку Мошків від сміття

Допис у соціальній мережі об’єднав людей із метою навести порядок.

1 лютого у Чернівцях мешканці прилеглих районів вулиці Хотинської, 49-А та волонтери з інших районів міста прибирали проблемну ділянку зі сміттям біля річки Мошків. Це зробили за ініціативи керівника Центру стерилізації тварин та громадського активіста Артема Жука, який закликав чернівчан долучитися до прибирання у своєму дописі у фейсбуку.

Я знаю, що у мене класні свідомі друзі у фейсбуці. Давайте в суботу зберемось почистимо цю територію від сміття. Ніхто…

Gepostet von Артем Жук am Mittwoch, 29. Januar 2020

Саме ця ділянка не позначена у документації як прилегла до будинків територія, тому систематичне прибирання тут не проводять. За словами ініціатора акції, проблема появи сміття полягає у тому, що управлінські компанії не виконують свої функції належним чином та через відсутність самоорганізації мешканців того чи іншого району Чернівців.

«Усе починається з дому: сортування сміття, місце, куди ти його виносиш, ставлення до навколишнього середовища і міста, в якому ти живеш. Якщо будеш дбати, як і інші мешканці, то все місто буде чистим», – зазначає Артем Жук.

Прибирати прийшли не тільки жителі цього району, а й активісти, які проживають у інших районах міста.

Ілля Кулька живе на вулиці Руській, але приїхав допомогти. Розповідає, що такі систематичні зібрання допоможуть цінувати чистоту:

«По-перше, нам самим необхідно зрозуміти, що смітити не потрібно. По-друге, треба робити зауваження і показувати, що повинен бути порядок».

Під час прибирання цієї ділянки чернівчани знаходили різні види сміття: пластик та скло, автомобільні покришки та підгузники, зламані побутові речі та картон. Мешканці цього району розповіли, що деякі сусіди викидають сміття просто через вікно. Також волонтери акцентували увагу на тому, що неприбраних територій у місті багато, а центрів сортування сміття у Чернівцях немає.

Матеріал Вадима Германа

Фото Анастасії Бойчук

Коментарі