Новини

Наука, стікери та шоколад: як у Чернівцях пройшов 21 івент 15х4

Під час заходу традиційно прочитали чотири нуково-популярні лекції, а відтак влаштували перегляд романтичної комедії.

31 січня у Буковинському медіацентрі Belle Vue відбувся 21-й івент 15x4Chernivtsi. «Молоді вчені і фанати науки», як називають свою авдиторію самі організатори івентів 15×4, заповнили практично весь зал. Через це вони наголосили на необхідності попередньої реєстрації на захід.

Івент розпочали зі вступного слова чи радше стендапу Станіслава Романюка, незмінного модератора наукових лекцій. Згодом публіці провели чотири науково-популярні лекції, тривалість кожної по 15 хвилин, від цього і з’явилася назва «15x4Chernivtsi».

Першу лекцію про «Оптичний пінцет» провів Ігор Бодянчук. Лектор розповів про феномен наукового приладу та його можливості, а також поділився власними відкриттями у біофізиці.

Другу лекцію «Інтегральна динаміка» читала Антоніна Верхоляк. Дівчина розповіла про поняття парадигми мислення та кольорової специфіки парадигм. Також лекторка розвіяла міфи впливу парадигми на характер людини загалом.

Після другої лекції глядачів запросили на перерву, де вони могли вибрати стікери та посмакувати шоколадом.

За словами організаторів, така методика дозволяє уважніше сприймати інформацію, не перевантажуючи мозок.

Після десятихвилинного відпочинку та спільного фото популяризація науки не припинилася, і «до трибуни» вийшов наступний лектор.

Лекція Миколи Кушнірика «Бекенд е-комерсу» була присвячена захисту рахунків і не тільки від хакерства, а й тому, як працює система хешування та приватних ключів.

Про популярну тему «Ринок криптовалют» розповів Ігор Кузьмук. Зокрема про причини популярности деяких криптовалют та про ризики крипторинку.

Таку добірку тем для лекцій Станіслав Романюк пояснює так:

«Цей івент не був тематичним. Тому теми були довільними. Перша та третя лекції важчі, ніж друга та четверта. Так ми збалансовуємо інформацію, щоб люди не стомлювалися слухати».

 

Варто зауважити, що після кожної лекції всі охочі могли ставити запитання. Раніше це відбувалося в усній формі, та тепер організатори створили бот у телеграмі. Також у загальному чаті можна голосувати за найкраще запитання, після чого його автор отримує приз у вигляді «золотого стікера» чи «наліпки-короля».

«Як на мене, це зручніше, бо більше людей починають щось запитувати і не соромляться цього. Таким чином матеріал закріплюється краще», — каже Станіслав Романюк.

На 21 івенті представили також неймінгові екоторби «15×4», одну з таких наприкінці заходу розігрували серед присутніх.

«Наш мерч є крафтовим. Ми вже освоїли техніку трафаретного друку і плануємо й далі цим займатися. Можливо, незабаром з’являться й інші речі, проте ми ще не вирішили, які саме».

Яким буде наступний івент та чи чекати «фанатам науки» новинок, модератор наразі сказати не готовий, адже ще не все узгоджено:

«Наступний івент, можливо, буде тематичним. Не можемо говорити точно зараз, оскільки ще не знаємо, чи назбирається критична кількість лекторів. Та щось новеньке буде, якщо не у лютому, то у березні точно».

Після лекцій організатори запросили до перегляду романтичної комедії «Хай буде, що буде».

Аби не пропустити наступний івент та можливий онлайн-розіграш, чернівчан просять стежити за 15×4 у соцмережах. Зауважують, що скоро там з’явиться більше інформації та профіль буде більш естетичним.

Матеріал Іванни Шевчук

Фото Анастасії Бойчук

Коментарі