Новини

Нацбанк очікує, що попит заробітків закордоном серед українців зменшиться

Нацбанк переконує, що в Україні зарплати зростають швидше, ніж закордоном, а український уряд очікує збільшення обсягу грошових переказів заробітчан.

Фото Sharon McCutcheon, unsplash.com

Національний банк України очікує, що через зростання рівня доходів українці менше їздитимуть заробляти в інші країни.

Про це йдеться у пресрелізі НБУ за підсумками рішення монетарного комітету щодо встановлення облікової ставки.

«Досить високі темпи зростання реальних доходів населення також зумовлять подальше скорочення розриву в заробітних платах порівняно із сусідніми країнами. Це й надалі буде збільшувати зацікавленість українців у працевлаштуванні в Україні, а не за кордоном», — запевняють у Нацбанку.

Раніше Національний банк очікував, що за підсумками 2019 року українські заробітчани перекажуть в Україну 11 мільярдів доларів. Зарплати українців, що працюють за кордоном, зростають повільніше, ніж зарплати в Україні. Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій в інтерв’ю UATV.

«Ми очікуємо, що перерахування трудових мігрантів в Україну цього року будуть понад 11 млрд доларів. Цифри будуть дещо вищі, ніж торік, але є чітка тенденція уповільнення темпів трудової міграції. Це пов’язано з тим, що доходи в Україні ростуть досить швидко», — говорить Олег Чурій.

Водночас Український уряд очікує, що перекази заробітчан у 2019 році будуть більшими за прогнози Нацбанку та складатимуть 12 мільярдів доларів.

«Національний банк України прогнозує подальші збільшення обсягу грошових переказів в Україну від трудових мігрантів: якщо за 2018 рік їх сума оцінена в 11,6 млрд доларів, то за 2019 рік очікується отримати 12,2 млрд доларів», — розповів Громадському голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин.

Міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет повідомив у своєму Telegram-каналі, що за перші дев’ять місяців 2019 року з України виїхало близько 1,5 мільйона людей.

Раніше стало відомо, що українці працюють на 20% усіх польських компаній, а майже 450 тисяч українців сплачують у Польщі соціальні внески. Такі дані надають рекрутингові агентства, які виступають посередниками у працевлаштуванні українців у Польщі, передає Bloomberg та повідомляє «Радіо Польщі» з посиланням на Заклад соціального страхування Польщі.

«За даними, які оприлюднили у Національному банку, обсяги грошових переказів заробітчан до України за першу половину 2019 року складають понад 5,5 мільярдів доларів», — пише Громадське.

До цього у Світовому банку за допомогою підрахунків визначили, що за підсумками 2018 року обсяги грошових переказів українських трудових мігрантів до України склали 14 мільярдів доларів. 

За оцінками Національного банку, вони у 2018 році склали 10,88 мільярда доларів, повідомляє Громадське.

Коментарі