Новини

Міністр розвитку економіки заявив, що необхідно скасувати заборону на експорт лісу

Тимофій Милованов переконує, що цей акт, який діє з 2015 року, заважає торгівлі між Україною і ЄС та вітчизняній економіці, а його скасування дозволить наростити торговельні зв’язки з Європою.

Фото Jonah Pettrich, unsplash.com

За підсумками засідання Ради асоціації України та ЄС, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов у фейсбуку заявив про необхідність скасування Україною заборони на експорт необробленої деревини (мораторій на експорт лісу).

«Потрібно усувати те, що заважає торгівлі між Україною та ЄС. Для ЄС це заборона на експорт лісу з України. Для нас це захисні заходи ЄС на метал, які завдають шкоди нашій економіці», — йдеться у дописі Милованова.

Такі зустрічні кроки дозволили б Україні наростити торгівлю з Європою, переконаний міністр. Окрім того, він зазначив, що Україна, співпрацюючи з ЄС, не повинна стати його сировинним придатком:

«Співпраця має бути взаємовигідною. Ми завжди цінуватимемо підтримку ЄС, але водночас ми не маємо стати сировинним придатком».

Нагадаємо, у 2015 року задля боротьби з незаконною вирубкою лісів Україна запровадила мораторій (заборону) на експорт необробленої деревини до ЄС. Однак водночас держава стала найбільшим експортером нелегальної деревини до Євросоюзу. Про це йдеться в доповіді британської неурядової організації Earthsight, яка займається вивченням проблем незаконної вирубки лісів у світі.

Раніше «Європейська правда» у своєму розслідуванні повідомляла, що Євросоюз вимагатиме в України скасувати мараторій на експорт лісу-кругляка шляхом арбітражного суду. Про це єврокомісарка з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом говорила у своєму застереженні.

6 лютого 2019 року Кабінет міністрів України затвердив усіх п’ятьох арбітрів з України, які мають вирішувати торговельні суперечки між Україною та ЄС в межах угоди про асоціацію.

Нагадаємо, що, відповідно до угоди про асоціацію, вирішувати торговельні спори між Україною та ЄС мають 15 арбітрів: 5 представників ЄС, 5 — від України та 5 — третіх країн.

Коментарі