Новини

Чорнівка, перинатальний центр та ремонт доріг: про що говорили на брифінгу з головою Чернівецької ОДА

Голова обласної державної адміністрації Сергій Осачук розповів, скільки доріг поремонтують цьогоріч, коли почне функціонувати перинатальний центр та висловив свою думку щодо приєднання Чорнівки до складу Чернівців.

28 січня у приміщенні Чернівецької обласної державної адміністрації відбувся брифінг голови установи Сергія Осачука, під час якого він намагався охопити та обговорити більшість тем, які хвилюють буковинців.

Голова ОДА розпочав із того, що на цій посаді планує забезпечити якісні медичні послуги для породіль та тих, хто ще планує народжувати, а також розповів, чи вдасться перинатальному центру, який будують у Чернівцях, розпочати свою роботу вчасно:

«Ми забезпечимо такий рівень медицини, щоб жінки могли народжувати в гідних умовах у сучасних закладах – перинатальному центрі, пологових будинках. Народження не має бути перепоною. Перинатальний центр, маю надію, розпочне роботу вчасно. Навіть зараз, коли ремонт ще не завершили, працівники центру вже розвісили на стінах графіки, записки, таблички. Отже, вони вже сприймають це не просто як приміщення, а уже як місце своєї роботи. Звісно, не можна на 100 відсотків бути впевненим у тому, що все піде, як треба», — каже Сергій Осачук.

Після цього губернатор перейшов до питань реформування освіти:

«Ми впровадимо професійну орієнтацію. Такі зміщені акценти в освіті, які були ще 20 років тому, недопустимі. І я перекладаю цю провину на батьків абітурієнтів та школярів. Зараз більшість випускників мають здобути освіту. Однак зараз така ситуація, коли будь-де роботодавці скажуть, що не вистачає кваліфікованих кадрів для того, аби укомплектувати ефективну команду. Можливо, неефективності молодого вчителя чи будівельника ми не відчуваємо, але якщо піде мова про некваліфікованого лікаря, ми можемо це відчути, і від цього нам краще не стане».

Не оминув голова ОДА і теми ремонту доріг:

«Цьогоріч ми вирішили покінчити з клаптиковим ремонтом доріг. Ми плануємо ремонтувати їх капітально, відновлюючи великі відрізки шляхів у п’ять кілометрів та більше. Основний пріоритет – опорні заклади: лікарні та найкращі школи, тому що хороша дорога не може вести в глухий кут, оскільки і до хорошої лікарні не може вести розбита дорога. Ми плануємо відремонтувати 200 км доріг, зокрема одну з доріг державного значення».

Також на брифінгу обговорили питання культури, зокрема згадали про нещодавню зміну керівництва обласної філармонії у Чернівцях.

«Для мене було відкриття, що бюджет обласної філармонії становить 34 мільйони гривень. Я переводжу цю суму в коефіцієнт корисної дії, адже це не просто установа, де дають роботу. Це місце, яке дає культурний продукт. Чернівчани його споживають. Однак з такою кількістю коштів наш культурний продукт називають одним із найгірших в Україні. Заходячи у філармонію, чи відчуває чернівчанин, що той продукт, який він там споживає, вартує 34 мільйонів гривень?» — зазначає Сергій Осачук.

Також він висловив свою думку щодо скандального питання: приєднання села Чорнівки до Чернівців.

«Минулого тижня мене запитали за Чорнівку. Мовляв, чому Чернівці не хочуть мати територію розвитку. Я відповів так: “Ви добре проінформовані про Чернівці та область. А чи знаєте ви, що це розширення території розвитку відбулося 60 років тому? Чи знаєте ви, що Садгірський район, лівобережжя Чернівців – це фактично неурбанізовані території. Це сільська територія, як і багато інших районів міста”. А це справді село. Там немає нічого міського. Навіть, якщо ми приєднаємо село з прекрасним озером та лісом до обласного центру, яку Чорнівка має перспективу розвитку для обласного центру? Ми що, будуємо берлінські мури?»

Матеріал Ігоря Волощука

Фото Анастасії Бойчук

Коментарі