Новини

В Україні частково скасували підвищення пенсійного віку

Підвищення пенсійного віку для окремих категорій осіб визнали незаконним.

Фото Clément Falize, unsplash. com

Конституційний Суд України частково скасував підвищення пенсійного віку.

Про це повідомляє відділ комунікацій Конституційного Суду, наголошуючи, що підвищення пенсійного віку для окремих категорій осіб визнано незаконним:

«Йдеться про поетапне збільшення на 5 років віку для виходу на пенсію на пільгових умовах з урахуванням відповідного стажу роботи та на пенсію за вислугу років для працівників, визначених в оспорюваних нормах Закону № 213».

Раніше за наявності достатнього стажу жінки могли виходити на пенсію в 45-50 років, а чоловіки в 50-55. Зміни у законі передбачали поетапне підвищення віку на п’ять років, але тепер цю норму скасував КСУ. Рішення суду є остаточним.

Пенсійний вік не будуть підвищувати працівникам з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці, багатодітним матерям (п’ять і більше дітей), зайнятим у сільському господарстві та водіям міського пасажирського транспорту та вантажних автомобілів, які працюють на шкідливому виробництві.

Як раніше писала «Шпальта», з 1 квітня 2020-го пенсійний вік для жінок підвищать на пів року, і він становитиме 59 років та 6 місяців. Ще за рік, 2021-го, він уже буде 60 років. Про це повідомляє пресслужба Пенсійного фонду на своїй офіційній сторінці у фейсбуку.

 

Коментарі