Новини

Ніколи більше: у Чернівцях вшанували пам’ять загиблих під час Голокосту

На Буковині залишилося менше 30 живих євреїв, які пережили Голокост та події Другої світової війни.

27 січня у приміщенні Хеседа відбувся мітинг-реквієм, присвячений Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту.

«Сьогодні всесвітній день вшанування пам’яті загиблих в часи Голокосту. Ще тиждень тому всі президенти світу, і наш президент теж, висловили своє співчуття щодо цієї трагедії. Це можливість згадати те, що було, і тих, хто помер не лише у період Другої світової війни, а й в інші періоди», – розповідає головний равин Чернівецької області Менахем Мендель Гліценштейн.

Менахем Мендель переконаний, що зараз головне завдання старшого покоління – виховати дітей так, аби ті не забували подібних трагедій і робили з цього висновки:

«Зараз у різних точках світу продовжують воювати та страждати люди. Отже, уроки історії не засвоєні. Ми маємо розповідати молодому поколінню про всі ці помилки, щоби вони побудували в майбутньому мирний світ».

За словами головного равина області, до Голокосту та Другої світової війни на Буковині проживали більше 50 тисяч євреїв, а після неї їхня кількість зменшилася вдесятеро.

«До війни на Буковині жило більше 50 тисяч євреїв. Після війни – 5 тисяч. Більшість померла у таборах. Були випадки епідемії. За статистикою, кожен четвертий вбитий єврей проживав на території України. Після цих подій у Чернівці повернулося багато євреїв, їхня кількість зросла до 40 тисяч. Але це не ті люди, що були до цього. Вони принесли з собою інші звичаї, змінили культуру міста», розповідає Менахем Гліценштейн.

За його словами, досі на Буковині живе близько 30 живих свідків подій геноциду єврейського народу:

«На Буковині залишилося дуже мало живих свідків тих страшних подій. Усі вони дуже старенькі. Всього це 20-30 буковинців, які пережили ті події. Сьогодні вшанувати пам’ять загиблих прийшов один із них».

Вшановують пам’ять жертв Голокосту у Чернівцях щороку. Цьогоріч підтримати буковинську єврейську спільноту вирішили учні загальноосвітньої школи №41 ОРТ, де поглиблено вивчають іврит.

«Мене дуже тішить, що цього року прийшло багато молодих людей. Це означає, що їм або їхнім батькам не байдужа ця трагедія. Я пам’ятаю, як у дитинстві ходив із батьками в синагогу, і там було багато людей із витатуюваними номерами на руках. Вони розповідали свої історії, і мені було водночас страшно та цікаво. Тому потрібно, щоб про це говорили якомога більше, особливо у пам’ятні дні, такі, як сьогодні», – ділиться Манахем Мендель Гліценштейн.

Після офіційного виступу організаторів та запрошених гостей чернівчани продовжили мітинг біля Меморіалу жертвам Чернівецького єврейського гетто на вулиці Сагайдачного, 22-А.

 

 

Матеріал Ігоря Волощука

Фото Анастасії Бойчук

Коментарі