Новини

У Чернівцях демонтували головну ялинку міста: історія одного дерева

Від найкрасивішої ялинки країни до дров.

9 ранку 10 грудня. На вулиці Аксенина, 34 зібралися працівники Тресту зеленого господарства. Тут, на подвір’ї одного з жителів міста, росте ялинка, яку чоловік, за словами керівника Тресту Олександра Брязкала, попросив зрубати. Згідно з вимірами, приблизна висота дерева становить 27 метрів. В обмін на послугу чоловік пообіцяв подарувати ялинку місту на новорічні свята. І це буде вперше, коли головну зимову красуню Буковини беруть не з лісового господарства, а з подвір’я чернівчанина.

Не всі раді такій ідеї. За чотири години роботи до працівників підходить сусідка, яка стверджує, що дерево закриває дах її будинку від негоди, а тепер він залишиться незахищеним. Вона хоче, аби ялинку лише почистили і залишили.

О 12:00 на вулиці Аксенина з’являються полоціянти та повністю перекривають її. Під’їжджає автокран «Силач». Ялинку доставляють на Соборну площу близько 17:00.

19 грудня на День святого Миколая ялинка вперше мерехтить вогнями. Як розповідає начальниця управління культури Юлія Сафтенко, спочатку вона планувала разом із чернівецькою дизайнеркою Наталію Бордіян закупити штучне новорічне дерево та 3D-гірлянди, однак депутати погодили лише останні — які й прикрасили цьогорічну хвойну красуню.

24 грудня (це вже третій рік поспіль) «Укрінформ» оголошує конкурс краси серед ялинок «Міс Ялинка-2019», який оцінює їхні зріст, пишні форми та оздоблення.

Тодішні претендентки – це представниці областей України. Честь Донецької та Луганської відстоюють міста, які тимчасово є адміністративними центрами.

2 січня шляхом вільного голосування 31% українців обирають чернівецьку ялинку найкращою. 

Зимові свята закінчуються, і 21 січня найкрасивішу ялинку країни починають демонтувати. Журналісти «Шпальти» спостерігають за процесом та спілкуються з дизайнеркою Наталією Бордіян, яка створювала оздоблення для ялинки, яке принесло перемогу місту у конкурсі:

«Іграшки та прикраси треба зібрати і відвезти у студію. Там розібрати, поскладати в коробки і заховати на склад. Механізм, який тримав ялинку, теж розберуть та відвезуть на машинний завод. А куди дінуть дерево, я не знаю».

Комунальники, які знімають прикраси та ілюмінацію, на запитання «що буде далі з ялинкою» дати відповідь не можуть. Вони припускають, що її поріжуть на дошки, а гілки відвезуть на переробку, однак куди цю деревину дінуть, не знають.

Ми телефонуємо до начальника Департаменту житлово-комунального господарства Володимира Бешлея, аби дізнатися, яка подальша доля найкрасивішої ялинки країни.

«Гілки справді подрібнять у Тресті зеленого господарства, а стовбур, на прохання господаря, відправлять йому найближчим часом, після того, як закінчиться демонтаж», — розповідає Володимир Бешлей.

Ми вирішуємо завітати до господаря 27-метрової красуні та дізнатися, як він планує використати деревину. Однак, коли ми прибуваємо за адресою, чоловік відмовляється говорити з журналістами та запевняє, що ніколи не просив повернути йому стовбур і що ним зараз розпоряджається Трест зеленого господарства.

Хто і навіщо в цій історії ухиляється від правди, незрозуміло. Однак сьогодні від найкрасивішої ялинки країни залишилися лише купи гілля, обдертий стовбур на Соборній площі та пеньок на вулиці Аксенина.

 

Матеріал Ігоря Волощука

Коментарі