Новини

Чому у Чернівцях не знизили тариф на централізоване теплопостачання

Тариф на теплопостачання у нашому місті, навіть після корегування тарифів в інших містах, залишається одним із найнижчих в Україні.

Чернівці — серед п’яти міст України, де не знизили платіжки на тепло. Зокрема у 124 містах України 131 підприємство теплокомуненерго здійснили перерахунок та знизили платіжки за тепло і гарячу воду до 30%. Це стало можливим завдяки зниженню ринкових цін на газ. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Зокрема тариф знизили вже у 19 обласних центрах: Вінниці, Луцьку, Дніпрі, Маріуполі, Житомирі, Запоріжжі, Біліф Церкві, Кропивницькому, Сєвєродонецьку, Львові, Одесі, Рівному, Тернополі, Харкові, Херсоні, Хмельницькому, Чернігові, Івано-Франківську, Києві.

Але у п’яти обласних центрах перерахунки проводити не будуть. Мова йде про Суми, Черкаси, Чернівці, Миколаїв та Полтаву.

За словами прем’єра, це стало можливим, тому що ціни на газ на ринку знизилися, а уряд надав місцевій владі механізм, щоб зробити корегування в платіжках.

Зокрема у Чернівцях тариф на тепло не знизили. У МКП «Чернівцітеплокомунерго» зазначили, що у нашому місті – один із найнижчих тарифів на тепло в Україні, і не переглядають його вже декілька років.

«У всіх містах України торік, коли зросла вартість газу та електроенергії, тариф на тепло переглянули. У Чернівцях же ні, і на початок минулого опалювального сезону він залишався найнижчим в Україні – 1204,62 грн за 1 Гкал з ПДВ (для будинків із лічильниками) або  27,90 грн за 1 кв. м з ПДВ ( для будинків без лічильників). Зазначений тариф залишився чинним на 1 листопада 2019 року», — повідомляють на офіційному сайті Чернівецької міської ради з посиланням на директора МКП «Чернівцітеплокомуненерго» Олександра Меленчука.

Так, за його словами, у чинному тарифі на тепло для населення врахована вартість газу 4942 грн за 1000 куб. м без ПДВ. У минулому опалювальному сезоні (листопаді 2018 р.-квітні 2019 р.) комунальне підприємство купувало газ за ціною 6235,51 грн за 1000 куб. м без ПДВ. У собівартості виробництва тепла вартість газу становить 86%, а разом з вартістю електроенергії – 93%.

«Через те, що вартість газу та електроенергії зросла, а тариф на тепло у Чернівцях не переглянули, МКП «Чернівцітеплокомуненерго» у минулому опалювальному сезоні зазнало збитків та не мало можливості розраховуватися за електроенергію, виплачувати зарплату, платити податки, закуповувати необхідні матеріали для проведення ремонтних робіт. Для компенсації цих видатків у 2018 році підприємство отримало з міського бюджету майже 35,5 млн грн, 2019 року – майже 50 млн грн фінансової допомоги. У листопаді 2019-го, коли почався опалювальний сезон, МКП «Чернівцітеплокомуненерго» закупило газ для виробництва теплоносія для населення за ціною 4899 грн за 1000 куб. м без ПДВ, з 1 січня 2020 року ціна газу склала – 5500 грн за 1000 куб. м без ПДВ або на 558 грн більше, ніж передбачено у тарифі для населення», — пояснює Олександр Меленчук.

Відповідно до постанови уряду, тарифи на тепло для населення відкорегували у бік зниження в тих містах України, де в чинному тарифі була завищена вартість газу. У Чернівцях донині вартість газу залишається заниженою.

Відповідно тариф на тепло для упередження збитків може бути відкореговано лише в бік збільшення. МКП «Чернівцітеплокомуненерго» виконало постанову уряду та зменшило на 6 млн грн нарахування за грудень 2019 року для бюджетних установ, де у тарифі вартість газу передбачена вищою, ніж та за якою його придбано для виробництва теплоносія, — йдеться у повідомленні ЧМР.

Тарифи на тепло, які діяли стано на 1 листопада 2018 року в містах України

Середньозважені тарифи на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу, затверджені станом на 25 вересня 2019 року

Коментарі