Новини

Які щеплення в Україні обов’язкові. Чи є відповідна вакцина у Чернівецькій області

Медики нагадують, що захистити від деяких захворювань може лише вакцинація.

Фото CDC для unsplash.com

В Україні обов’язковими є десять щеплень, а ще сім МОЗ рекомендує зробити самостійно, аби уникнути важких захворювань. Зокрема до національного календаря вакцинації входять щеплення від туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Їх закуповує МОЗ, ці щеплення є безкоштовним. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Також сім щеплень МОЗ рекомендує зробити самостійно, вони не входять в обов’язковий перелік, але можуть захистити від небезпечних хвороб: вітряної оспи, папіломавірусу, грипу, ротавірусної, менінгококової, пневмококової інфекцій та гепатиту. Такі вакцини можна придбати тільки на власний кошт або ж зробити щеплення у приватній клініці.

Журналісти «Шпальти» вирішили з’ясувати, чи є достатньою кількість препаратів для вакцинації на Буковині.

У Департаменті охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації зазначили, що станом на сьогодні, 20 січня, в області є всі вакцини, які передбачені Календарем профілактичних щеплень. Щоправда, деякі у річній кількості доз, деякі у піврічній, а деякі й зовсім в обмеженій:

«Обмеженою є вакцина проти дифтерії для шестирічних дітей. Це пов’язано з тим, що торік ми прищепили майже 96% шестирічок. Це дуже хороший результат, проте ми використали майже всю вакцину. Така ситуація не лише у Чернівецькій області, а по всій Україні. На початку січня нам дали дві тисячі доз, вони вже розподілені і є всюди. Однак ця кількість все одно є недостатньою, і зараз ми чекаємо поставок із Міністерства», — каже Марія Поліщук.

Хоча більшість вакцин є у кількості, яка перевищує потребу, буковинці не спішать робити щеплення собі та своїм дітям. Результатом та підтвердженням цього є нещодавній спалах кору у Чернівецькій області (як раніше повідомляла «Шпальта», за рік у Чернівецькій області на кір захворіли 926 дорослих та 1844 дітей).

«Щеплені люди все одно переносять захворювання набагато легше, ніж не провакциновані. Саме тому медики закликають вакцинуватися. Це — єдиний спосіб вберегти себе від важкого захворювання», — наголошує Марія Поліщук.

Крім того, Всесвітня організація охорони здоров’я внесла відмову від вакцинації до списку найбільших загроз для здоров’я людства у 2019 році.

 

Коментарі