Новини

У Чернівцях з’явиться препарат для лікування туберкульозу

Препарат розширить можливості для пацієнтів зі стійким до лікарських засобів туберкульозом.

Фото Bee Naturalles, unsplash.com

У всі регіони країни розпочалися поставки протитуберкульозного препарату Deltyba (деламанід).

9 cічня 2020 року в Україну надійшла перша частина ліків. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Уперше деламанід закупили за Програмою розвитку ООН на кошти державного бюджету. Кількість замовленого препарату (4851 курсів) забезпечує повну потребу в ньому всім пацієнтам із лікарськостійким туберкульозом в Україні, а також створює 100% буфер річного запасу.

У МОЗ повідомляють, що провели низку перемовин із японським виробником препарату щодо заміни офіційного дистриб’ютера препарату в Україні та більш доступній для нашої країни ціни. Російську компанію, як ексклюзивного дистриб’ютора препарату Деламанід в східноєвропейському регіоні, замінили на українську компанію з ціновою пропозицією за результатами перемовин 1700 доларів США за курс.

«Аби це стало можливим, доклали чимало зусиль, подолали бар’єри у доступі до цього життєвоважливого лікарського засобу та  досягнули компроміс, який задовольнив усі зацікавлені сторони», — зазначають у МОЗ.

Деламанід — препарат, що пригнічує синтез клітинної стінки мікобактерії туберкульозу та має високу активність проти внутрішньоклітинних мікобактерій туберкульозу, володіє стерилізованою дією на мікобактерії туберкульозу.

Довідка

Туберкульоз — це інфекційне бактеріальне захворювання, викликане мікобактерією туберкульозу. Найчастіше вона вражає легені. Рідше нирки або спинний мозок.

Шлях передачі: повітряно-крапельний, коли уражена людина кашляє чи чхає. Проте лише легенева відкрита форма туберкульозу є заразною.

Симптоми захворювання можуть бути непомітними, тому часто люди звертаються до лікаря на пізніх стадіях хвороби.

«Один хворий на туберкульоз, який не знає про свій діагноз і не отримує лікування, може за рік заразити близько 10-15 осіб. Тому важливо, щоб люди  зверталися до свого сімейного лікаря при перших проявах таких симптомів, як кашель, який не припиняється понад 2 тижні, різке схуднення, нічна пітливість, хронічна слабкість», — зазначають у Міністерстві.

Туберкульоз можна вилікувати після тривалого курсу антибіотиків.

 

Коментарі