Новини

Де у Чернівцях можна освятити воду на Йордана. Історія та значення обряду

Загальноміське освячення води проведуть на площі Пресвятої Марії.

Фото Gardie Design, unsplash.com

19 січня українці святкують Водохреще, що завершує різдвяно-новорічний цикл свят. У цей день православні віряни освячують воду. Також є традиція занурюватися в ополонку.

У Чернівцях цьогоріч освячуватимуть воду за участю священників усіх конфесій на площі Пресвятої Марії. Початок дійства о 13:00.

Саме тут церемонію освячення води проводять з другої половини 19 століття. Обряд відбувався біля криниці, на місці, де був вівтар церкви Успення Пресвятої Богородиці до її перенесення.

«Свято Йорданського посвячення води довершено зі звичайною величавістю та при великім здвизі народу біля Турецької криниці, де целебрував сам митрополит д-р Репта», — писала газета «Буковина» 21 січня 1905 року.

Також освячуватимуть воду і напередодні Йордану після богослужінь, пише pogliad.ua.

У катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ освячення води 19 січня розпочнеться об 11:30, після служби Божої (початок – о 10:00).

У кафедральному соборі святої великомучениці Параскеви Сербської на свято Хрещення Господнього – 19 січня – парафіяни освятити воду зможуть після закінчення вранішніх служб, які розпочнуться о 7:00 і 9:00 та триватимуть по дві години.

У кафедральному соборі Різдва Христового орієнтовний час освячення води цієї неділі – 10:30-11:00, тобто після служби (о 8:00 читатимуть акафіст, а з 9:00 – початок літургії).

Храм святих Першоверховних Апостолів Петра і Павла, що у Садгорі, прийматиме парафіян 19 січня з 7:00 (молитви перед літургією), о 8:00 (літургія), о 10:00 (причастя). Освячення води триватиме до 11:00. Якщо люди не встигнуть до цього часу, то біля храму впродовж дня стоятиме ємність із краниками, з яких можна набрати освячену воду у свою тару.

У Трьохсвятительській церкві ЧНУ вранішню літургію 19 січня розпочнуть о 9:00, а освячення води відбудеться об 11:00.

Також у храмах Чернівців освячуватимуть воду і напередодні Йордану – 18 січня, після богослужінь.

Історія свята

Згідно з євангельською історією, у цей день хрестили Ісуса Христа в річці Йордан, де на нього зійшов Святий Дух у вигляді голуба. До Іоанна Хрестителя біля річки Йордан прийшов 30-річний Ісус Христос для того, щоб охреститися. Під час церемонії «відкрилося небо, і Дух Святий зійшов на Нього в тілесному вигляді, як голуб, і голос із неба, який казав: Ти Син Мій Улюблений, у Тобі Моє Благовоління!».

Слово «хрещу» означає «занурюю у воду» у перекладі з грецької. Перші згадки про особливе шанування води з’явилися в одній із проповідей святого Йоана Золотоустого (387 рік). «У це свято всі, почерпнувши води, приносять її додому і зберігають весь рік, оскільки сьогодні освячені води; і відбувається явне знамення: ця вода в суті своїй не псується з часом, але, почерпнута сьогодні, вона цілий рік, а часто два і три роки, залишається неушкодженою і свіжою».

 

 

Коментарі