Новини

У Чернівцях волонтери працюють над створенням нового молодіжного проєкту. Фото

«Інженерний коворкінг» – це неприбутковий суспільний проєкт, створений для людей, які мають ідеї, але не мають власних майстерень та обладнання.15-16 січня волонтери організації «Будуємо Україну разом» (надалі – «БУР» та «БУРчик» – про табір) провели виїзний табір для допомоги у створенні «Інженерного коворкінгу». Це неприбутковий суспільний проєкт, створений для людей, які мають ідеї, але не мають власних майстерень та обладнання. Основне завдання волонтерів – дати людям можливість займатися технічною творчістю, хобі без значних витрат та ризиків. А також це можливість отримати перший практичний досвід роботи з обладнанням, навчитися нового у колег та зарядитися мотивацією в компанії однодумців, розповідає ініціатор та автор проєкту Тарас Руснак.

«У нас тут будуть станки, інструменти, можна буде пиляти, різати, варити – все, що завгодно, також шити, паяти. Це все буде в одному місці. І головне – це спілкування. Це таке ком’юніті, де люди зможуть допомагати одне одному, ділитися досвідом. Це одна з найбільш необхідних складових», – розповідає Тарас.

Для облаштування нового коворкінгу обрали доволі незвичне місце – колишню Велику синагогу (вулиця Синагоги, 31). У майбутньому тут планують облаштувати чотири зони: швейну, металообробну, столярну та лекторій.

«Взагалі це приміщення – це приватна власність, не комунальна чи державна. Ми вважаємо власника нашим партнером, тому що у нього є своє бачення цього місця. Він не хотів, щоби тут був якийсь ресторан чи бар, адже вважає, що це не зовсім те, що має бути в колишній синагозі. До речі, що найцікавіше, – всі сусіди були дуже здивовані ефективністю. Наприклад, як ми прибирали приміщення – за чотири години встигли стільки, як наймані працівники витратили б на це, можливо, мінімум один робочий день», – каже Тарас Руснак.

Реставрувати будівлю для втілення всіх майбутніх ідей допомагають усі чернівчани. На два дні до команди небайдужих долучилися й учасники табору від «БУР». Нині волонтери виконують найскладнішу роботу – повертають стінам будівлі попередній вигляд, той, що був там до великої пожежі.

«Зараз ми зчищаємо цей пил, гар, звичайно ж, з усіма засобами для безпеки волонтерів, – розповідає координаторка осередку «БУР» у Чернівцях Ольга Д’яконюк. – Саме зараз ми запросили волонтерів, бо вже закінчилися новорічні свята, потрібно починати роботу, повідомляти про те, що зараз у нас є така чудова ініціатива у вигляді подібного проєкту.

Приміщення колишньої Великої синагоги історично цінне, переконують волонтери. Тут на стінах під товстим шаром гару збереглися фрески кінця XVIII-початку XIX століття. Аби не пошкодити витвори мистецтва, організатори коворкінгу та волонтери радяться з професіоналами. Через облаштування нового простору хочуть нагадати чернівчанам та гостям міста про історичну пам’ять, – каже волонтер «БУРчику» Андрій.

«Зараз ми фактично робимо те, що приводимо в порядок стіни. Намагаємося очистити цеглу до видимого стану. Раніше до нас приходив сюди майстер і намагався пояснити, як це відбувається, що потрібно робити, що можна зробити самостійно, що краще поки не чіпати й залишити на потім. Казав нам, якими інструментами краще опрацьовувати стіни, аби не зашкодити цеглі і фрескам».

Інженерний коворкінг планують відкрити вже цієї весни. Проєкт неприбутковий, тому дуже потребує допомоги небайдужих. Якщо ви будь-яким чином хочете долучитися до створення нового міського проєкту, звертайтеся до Тараса Руснака.

Детальніше читайте тут. 

 

Анна Колісник

Фото Ірини Болести

 

Коментарі