Новини

Що зміниться для Пласту після підписання президентом нового закону

Хоча президент і підписав законопроєкт про підтримку Національної скаутської організації України «Пласт», організація досі збирає пожертви на своє функціонування та розвиток.

Після доопрацювання 17 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон про підтримку Національної скаутської організації України «Пласт» . 13 січня президент України підписав законопроєкт, який стосується як пластових, так і скаутських громадських об’єднань.

Його удосконалювала спеціально створена робоча група, до складу якої увійшли представники «Пласту», Національної організації скаутів України, Мінфіну, Міністерства культури, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту.

Закон «Про визнання Пластового руху та особливості державної політики підтримки пластово-скаутського руху» передбачає:

  • розроблення органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування державних і місцевих програм щодо дітей та молоді з урахуванням пропозицій пластових, скаутських громадських об’єднань;
  • органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування надають матеріальну, фінансову, інформаційну, консультаційну підтримку діяльності пластових, скаутських громадських об’єднань;
  • центральні органи виконавчої влади сприяють розвитку пластового, скаутського руху за межами України і створенню та функціонуванню за межами України інфраструктури пластового, скаутського руху, в якій освіту і виховання здійснюють українською мовою або вивчають її.

Водночас «Пласт» опубліковали допис на своїй офіційній сторінці у фейсбуку, у якому зазначено, що їхня організація не матиме окремого рядка в державному бюджеті, бо ухвалений закон прямого фінансування не передбачає.

Прессекретарка осередку «Пласт» у Чернівцях Леся Федоренко розповіла журналістам «Шпальти», як працює закон:

«Завдяки цьому закону держава визнає історичний внесок пластового руху в освіту дітей і молоді, здобуття та становлення української державности. Він створює засади державної політики щодо сприяння розвитку пластового, скаутського руху. Також «Пласт» та інші скаутські організації зможуть випрацювати нові моделі співпраці у молодіжній політиці. Однак ухвалений закон не передбачає прямого фінансування, тож «Пласт» продовжує фандрайзингову кампанію зі збору 10,5 мільйонів гривень, що забезпечать розвиток організації у 2020 році».

У матеріалі для видання УП.Життя Юрій Юзич, голова наглядової ради «Пласту», пояснює, чому фінансування для організації не передбачене, якщо воно прописане у законі:

«Державної програми щодо «оздоровлення дітей та молоді» немає більше 10 років, хоча відповідний закон передбачає таку можливість. А держпрограми національно-патріотичного виховання з різних причин не підтримав ані цей, ані попередній уряд. Навіть якщо уряд дуже захоче і випише спільно з десятками пластових організацій світу окрему держпрограму з потрібними для Мінфіну КРІ, така програма зможе підтримувати пластовий рух лише від 2021 року. А 2020 – без підтримки громадянського суспільства – буде роком фінансового виживання, а не розгортання програм залучення волонтерів, які створюватимуть нові виховні частини».

Таким чином, «Пласт» закликає всіх підтримати діяльність організації, аби вона стала доступною для кожної дитини в усіх регіонах України.

Довідка

«Пласт» – це неполітична і позаконфесійна молодіжна організація, яка займається всебічним вихованням та самовихованням молоді, формуванням їх як свідомих, відповідальних і повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільнот. Організація з’явилася 1911 року, однак днем її засування вважають 12 квітня 1912 року. Саме тоді вихованці «Пласту» у Львові вперше склали присягу.

Засновниками були Олександр Тисовський, Петро Франко та Іван Чмола. Тепер осередки є у 23 областях України, вони об’єднують вісім тисяч пластунів різного віку – від наймолодших 6-річних до найстарших пластунів-сеньйорів, які допомагають у виховній праці.

Більшість українців світової діаспори виховували у «Пласті». У Чернівцях організація була заснована у 1990-х, проте через невідомі причини потім припинила функціонування. 2000 року «Пласт» відновили, і фактично з того часу він діє у Чернівцях.

Коментарі