Новини

Кабінет міністрів запропонував новий трудовий кодекс

Верховна Рада опублікувала законопроєкт про працю з метою змінити ухвалений у 1971 році Трудовий кодекс. 

Фото Unsplash

Законопроєкт готували ще з вересня 2019 року. До обговорення залучили галузеві асоціації працівників, представники великого та малого бізнесу, а також профспілкових організацій, повідомляє сайт Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Міністр Тимофій Милованов каже, що законопроєкт дозволить збалансувати ринок робочої сили, вивести з тіні заробітні плати та пришвидшити економічне зростання.

«Регулювання сфери праці нарешті буде приведено до реалій та відображатиме сучасні відносини роботодавець-працівник. Водночас ми захищаємо українців та створюємо умови для підвищення конкуренції між роботодавцями, а відтак — підґрунтя для зростання заробітних плат», — наголосив Тимофій Милованов.

У проєкті оновленого кодексу є 98 статей, які розподілені за десятьма розділами. Також у тексті чітко прописано те, що підставою для трудових відносин є трудовий договір.

Причинами припинення трудового договору можуть стати: закінчення його терміну, розірвання договору з ініціативи роботодавця, з ініціативи працівника, згода сторін, незалежні від волі сторін підстави, підстави, передбачені трудовим договором або інші, передбачені законом.

Також, за законопроєктом, тривалість робочого часу становитиме 40 годин упродовж семиденного періоду. А також визначено гнучкий режим робочого часу та дистанційної  роботи.

Закон вступить у дію за 6 місяців після розгляду та ухвалення парламентом. Упродовж року буде діяти так званий перехідний період, під час якого відбудеться адаптація трудових відносин і кадрових документів до нововведень.

Коментарі