Новини

Авіакатастрофа в Ірані: усе, що наразі відомо

На борту літака перебували 82 іранці, 63 канадці та 11 українців.

Фото ISNA з місця падіння літака

Вранці 8 січня у Тегерані незабаром після зльоту розбився літак Boeing 737 «Міжнародних авіаліній України». Всі пасажири та члени екіпажу загинули. Лайнер зі 177 людьми прямував до Києва з аеропорту Імама Хомейні. Відомо, що на борту літака перебували громадяни з таких країн: України – 2 + 9 (екіпаж); Ірану – 82; Канади – 63; Швеції – 10; Афганістану – 4; Німеччини – 3; Великої Британії – 3, передає BBC Україна.

У посольстві України в Ірані попередньою причиною авіакатастрофи назвали аварію двигуна через технічні причини, версії теракту або ракетної атаки немає. Згодом ця заява зникла з сайту посольства, повідомляє Громадське.

За словами президента МАУ Євгена Дихне, судно було справне. А останнє планове технічне обслуговування МАУ відбулося 6 січня 2020 року:

«Це був один із найкращих наших літаків із чудовим екіпажем. 9 членів екіпажу. Ухвалене рішення скасувати польоти в Іран на невизначений термін. Створюється спеціальним органом розслідування, комісія для роботи на місці. Авіакомпанія також візьме участь у її роботі».

Іранське агентство ISNA опублікувало відео, на якому, ймовірно, зафіксований момент аварії літака Boeing 737-800 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», передає Європейська правда.

Олексій Гончарук під час брифінгу заявив, що українська сторона ухвалила рішення про припинення роботи українських авіакомпаній у повітряному просторі Ірану, а родинам загиблих держава надасть усю необхідну підтримку та проведе позапланові перевірки стану безпеки польотів МАУ.

«Польоти в повітряному просторі Ірану будуть заборонені українським авіакомпаніям з 9 січня 00:00 до з’ясування причин катастрофи», – повідомив Прем’єр-міністр України.

Він додав, що український посол і консул тісно взаємодіють з авіаційною владою Ірану з метою оперативного з’ясування причин катастрофи та репатріації тіл загиблих українців, пишуть на сайті Уряду.

У той же час президент України Володимир Зеленський доручив генпрокурору відкрити кримінальне провадження щодо катастрофи:

«Повинна бути створена слідча комісія з представників силових і профільних відомств, відповідальних за цивільну авіацію. Маємо відпрацювати всі можливі версії».

Коментарі