Новини

Який вигляд зараз має приміщення «Української книги» у Чернівцях

Комісія перевірила приміщення, де орендар розпочав ремонтні роботи.

Обласне управління культури Чернівецької ОДА на вимогу Міністерства культури України здійснило перевірку та провело фотофіксацію приміщення «Української книги», де виконували внутрішні ремонтні роботи. Усі зібрані матеріали відправлять у Київ. Про це у коментарі «Шпальті» розповіла радниця міського голови, членкиня комісії Тетяна Шепелько.

За її словами, орендар погодився здійснювати ремонтно-реставраційні роботи у цьому приміщенні з дотриманням законодавства про охорону культурної спадщини під наглядом громадськості та лише після отримання всіх необхідних погоджень документації в органах охорони культурної спадщини.

Читайте також: Закон справедливості в окремій книгарні. Чому чернівчанам варто боротися за «Українську книгу»

Архітекторка Лариса Вандюк, яка теж оглянула приміщення Української книги, написала у фейсбуку, що наразі всередині приміщення зняли штукатурний шар стін нижнього рівня та демонтували автентичну перегородку з австрійської цегли (яку, як повідомляли чернівчани, вивозили вночі). Найголовніше, що збережені автентичні металеві сходи (можливо, вони вціліли завдяки постійному контролю громадськості).

Також вона зазначила, що надалі будуть вивчати ситуацію, проводити історико-архітектурні дослідження, адже попереду реставраційні роботи приміщення.

«Представник замовника інкогніто пообіцяв, що готові виконати реставраційні роботи згідно із погодженим проєктом», – написала Лариса Вандюк.

Тетяна Шепелько зазначила, що фахову думку щодо стану приміщення повинно надати обласне управління ДАБІ. Однак їхні представники не прийшли та не розпочали учора, 17 грудня, позапланову перевірку приміщення, мотивуючи це неможливістю знайти орендаря. Водночас, управління культури ОДА створило свою комісію та провело перевірку.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що наразі міська рада подала судовий позов щодо розірвання угоди із орендарем Української книги.

Фото з фейсбуку Тетяни Шепелько та Лариси Вандюк

Коментарі